Marea Britanie sprijină Ucraina cu un împrumut de 2,4 miliarde de dolari pentru arme

Ministrul britanic al apărării, John Healey.

Marea Britanie va acorda Ucrainei un împrumut de 2,26 miliarde de lire sterline (2,4 miliarde de dolari) pentru achiziționarea mai multor sisteme de armament, a declarat ministrul apărării, John Healey, pe 22 octombrie.

Anunțul vine în contextul în care forțele Kievului se confruntă cu o ofensivă rusă feroce în est, dar și cu atacuri zilnice asupra orașelor și infrastructurii energetice.

Suma menționată de Healey face parte dintr-un împrumut mai mare de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, anunțat în iunie de Grupul celor șapte (G7) țări dezvoltate. Împrumutul urmează să fie deservit de veniturile generate de activele suverane rusești înghețate în Occident după începutul războiului din Ucraina în februarie 2022. Activele rusești înghețate sunt estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari.

Banii sunt alocați „ca sprijin bugetar pentru cheltuielile militare ale Ucrainei, permițând ucrainenilor să investească în echipamente esențiale pentru a-și susține eforturile împotriva Rusiei, cum ar fi apărarea aeriană, artileria și un sprijin mai amplu pentru echipamente”, a spus Healey într-o declarație emisă de guvernul britanic.

Împrumutul se adaugă actualului program de ajutor militar anual de 3,9 miliarde de dolari al Marii Britanii pentru Ucraina și se adaugă la cele 16 miliarde de dolari deja promise de Londra în sprijin militar, economic și umanitar pentru Kiev.

Rusia a declarat că utilizarea activelor sale înghețate este ilegală și a amenințat cu represalii.

Healey și ministrul britanic de finanțe, Rachel Reeves, au anunțat împrumutul în timp ce vizitau trupele ucrainene care se antrenează în Marea Britanie, se arată în declarație.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te