Marina Tauber, reținută pentru 72 de ore | Partidul Șor n-ar fi raportat 20 milioane de lei

Marina Tauber la protestul organizat de Partidul Șor în PMAN, pe 19 iunie

Deputata Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută joi, 21 iulie, de ofițerii Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore. Ea a fost luată sub escortă direct de la ședința parlamentului, fiind bănuită de falsificarea raportului financiar al Partidului Șor depus la CEC și acceptarea finanțării formațiunii din partea unui grup criminal organizat.

Mai devreme în aceeași zi, Tauber a fost lipsită de imunitate parlamentară, după ce Legislativul a încuviințat două cereri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a făcut aceste demersuri „în vederea efectuării acțiunilor de urmăre penală urgentă și trimiterii în judecată”.

În primul caz, deputata este bănuită că a inclus date false în raportul financiar al Partidului Șor pentru primul semestru al anului 2022, pe care l-a depus la Comisia Electorală Centrală. Mai exact, lidera formațiunii nu a indicat nimic la rubrica de cheltuieli pentru artiști, însă anchetatorii au descoperit că partidul a făcut plăți către cântăreții ruși Filip Kirkorov și Morgenshtern, în sumă totală de 260.000 de dolari, adică aproape 5 milioane de lei, pentru organizarea concertului care urma să aibă loc pe 19 iunie în Piața Marii Adunări Naționale.

„Deși concertul nu a avut loc, onorariile achitate interpreților ruși nu au fost restituite. Pentru transportarea participanților la concert, partidul a achitat diferitor agenți economici și persoane fizice suma de 3,5 milioane de lei. Partidul achită lunar plăți membrilor de partid în sumă de 100.000 euro. În jumătate de an, a plătit 600.000 euro sau 12 milioane de lei, mult peste cele 228.000 de lei indicate în raport”, a precizat procurorul general interimar, Dumitru Robu, în parlament.

În cel de-al doilea caz, Marina Tauber este bănuită că a acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat.

„Grupul criminal organizat și condus de către Ilan Șor, fiind asistat de deputata Marina Tauber și alte persoane, a utilizat și a integrat în Partidul Șor mijloacele financiare obținute fraudulos pentru ca, prin intermediul partidului, să-și sporească influența în sferele politică, socială și în instituții publice ca, pe viitor, Ilan Șor să evite atragerea la răspunderea penală”, a declarat procurorul general interimar.

Potrivit lui, în total, Partidul Șor a efectuat în prima jumătate a anului 2022 plăți în sumă de 20,5 de milioane de lei, care depășește substanțial suma de 1,7 milioane de lei indicată în raport ca sursă de finanțare, din donații ale membrilor de partid.

De la tribuna parlamentului, Marina Tauber a calificat decizia drept una politică și a acuzat guvernarea PAS că „utilizează procuratura ca pe o bâtă”. În același timp, deputații fracțiunii Șor au votat împreună cu cei din PAS pentru ridicarea imunității, în ambele cazuri.

La sfârșitul lunii mai, Marina Tauber și Ilan Șor au fost lipsiți de imunitate într-un dosar de spălare de bani și escrocherie.