În acest proces sunt judecați partidul Adunarea Națională (RN) în sine, nouă foști europarlamentari, printre care Le Pen și vicepreședintele partidului, Louis Aliot, purtătorul de cuvânt Julien Odoul - unul din cei nouă foști asistenți parlamentari - și patru angajați ai formațiunii, scrie AFP.
RN este acuzat de crearea unui presupus sistem de locuri de muncă false, descoperit de procurori în 2015. Potrivit acuzatorilor de stat, totul se rezuma la angajarea asistenților de europarlamentari, între 2004 și 2016, pe banii Parlamentului European, deși aceștia lucrau exclusiv pentru partid, în afara instituției, fapt interzis de reglementările europene. Până și actualul lider al partidului, Jordan Bardella, a fost angajat prin această „schemă”, dar nu este vizat în acest proces.
În dosar este vizat și Jean-Marine Le Pen, fondatorul RN și tatăl lui Marine Le Pen. Din motive de sănătate, el nu va fi prezent în fața judecătorilor.
Printre cei angajați s-au numărat o gardă de corp, o secretară, șeful de cabinet al lui Le Pen și un grafician. Parlamentul European a spus că suma fondurilor deturnate se ridică la circa trei milioane de euro, dintre care un milion a fost deja restituit de partidul lui Le Pen.
Dacă vor fi găsiți vinovați, Le Pen și oficialii din partidul său riscă o amendă de până la un milion de euro, 10 ani de închisoare și o interdicție de a ocupa funcții publice timp de 10 ani. O eventuală condamnare ar avea consecințe fatale pentru Le Pen, care este privită drept favorită la câștigarea prezidențialelor din 2027, după ce a pierdut de două ori în fața actualului șef de stat, Emmanuel Macron.
Le Pen a declarat în septembrie pentru Le Parisien că „nu suntem vinovați de nimic”. Procesul de judecată este așteptat să dureze până pe 27 noiembrie.
Partidul RN condus de Le Pen a calificat ancheta drept o „formă de persecuție” și un „abuz politic” al sistemului de justiție. The Guardian notează că un caz atât de mediatizat reprezintă un obstacol rar pentru Le Pen în calea sa de a ajunge președinta Franței, după ani de zile în care a „navigat ușor” în politica franceză.
Formațiunea mai este vizată și într-o altă anchetă deschisă de procurorii francezi în iulie, care are la bază suspiciunile de finanțare ilegală a campaniei prezidențiale din 2022, transmite Reuters.
RN a crescut major în sondaje, în special pe seama popularității tot mai scăzute a președintelui actual, Emmanuel Macron.
Rezultatul obținut de RN la europarlamentarele din iunie, l-au determinat pe Macron să convoace alegeri parlamentare anticipate, care au dus la formarea unui guvern minoritar condus de conservatorul Michel Barnier. (C.B)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te