Pentru a evita confruntările, nu au fost programate noi mitinguri ale oponenților guvernării, care au protestat în ultimele săptămâni contra legii „agenților străini” adoptată în lectură finală la 14 mai.
Ziua Purității Familiei a fost instituită de Biserica Ortodoxă din Georgia în 2014, ca răspuns la Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, marcată anual pe 17 mai pentru a sensibiliza opinia publică asupra încălcărilor drepturilor LGBT din întreaga lume.
Evenimentul, marcat anul acesta printr-o zi oficial liberă, este susținut de partidul de guvernământ Visul Georgian. Mulți demnitari georgieni au salutat marșul sau și-au anunțat prezența la acesta.
Pereche de legi controversate
În martie, partidul la putere a anunțat un proiect de lege pentru a limita drepturile LGBT, iar apoi a reintrodus în parlament proiectul de lege privind „agenții străini”.
Ambele sunt însă văzute ca încercări ale partidului Visul Georgian, fondat de miliardarul pro-rus Bidzina Ivanishvili, de a-și consolida puterea înaintea următoarelor alegeri parlamentare programate pentru luna octombrie.
Proiectul de lege anti-LGBT interzice intervențiile chirurgicale pentru schimbarea de sex, adopția de copii de către cuplurile de același sex, indicarea unui sex diferit de masculin și feminin în documentele oficiale și organizarea de evenimente publice care promovează relațiile între persoane de același sex.
Legea „agentului străin” va eticheta organizațiile care primesc ajutor financiar din străinătate, inclusiv ONG-uri și instituții de presă, drept grupuri care „promovează interesele unei puteri străine”, după un model existent deja în Rusia lui Vladimir Putin și folosit pentru a reduce la tăcere criticii.
Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, nu sprijină niciuna dintre inițiative și este în dezacord cu partidul de guvernământ.
Ea a spus că legea „agentului străin” este „inacceptabilă” și „neconformă” cu parcursul Georgiei spre integrarea în instituțiile euro-atlantice. Zurabișvili a spus că nu va promulga legea. Dar acest lucru poate doar întârzia, nu și bloca intrarea ei în vigoare, pentru că majoritatea parlamentară are cuvântul decisiv.
Proteste și condamnări internaționale
Protestele masive în Georgia nu au convins deocamdată puterea să renunțe la legea supranumită de protestatari „rusească”, iar poliția a aplicat brutal forța contra manifestanților. Pe 15 mai, protestatarilor li s-au alăturat și miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Islandei, într-un gest de solidaritate cu aspirațiile occidentale ale georgienilor.
Legea a fost condamnată de Statele Unite, Uniunea Europeană și organizații pentru drepturile omului. O sursă de la Bruxelles a spus Europei Libere că președintele Consiliului European, Charles Michel, a purtat discuții cu Zurabișvili și prim-ministrul georgian, Irakli Kobahidze, în care a subliniat că poporul georgian trebuie să-și determine propriul viitor. Michel i-a spus lui Kobahidze să caute o cale de depășire a turbulențelor politice, potrivit sursei.
- Te-ar putea interesa și: Președinta Georgiei spune că supraviețuirea țării sale ca stat este în pericol
În declarații publice, premierul georgian a acuzat protestatarii că „urmează agenda minorității politice” și a spus că aceștia ar da dovadă de „o mare iresponsabilitate” față de țara lor.
Președinta georgiană, pe de altă parte, a spus că lucrează la un plan pentru a mobiliza electoratul înainte de alegerile parlamentare din acest an cu scopul debarcării de la putere a Visului Georgian.
Turbulențele de la Tbilisi au început să afecteze economia țării, forțând banca centrală, pe 16 mai, să intervină pe piața locală pentru a susține lariul, moneda națională, care a scăzut cu aproape 5% în timpul zilei la un minim de aproape doi ani, pe fondul temerilor legate de o criză politică prelungită.
După relatările Serviciului georgian al RFE/RL (editor - Alexandru Eftode)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te