La Chișinău sâmbătă a avut loc un marș al solidarității pentru drepturile comunității LGBT, care a încununat manifestările celei de-a XVII-a ediții a festivalului „Moldova Pride”, începută joi, cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Homofobiei. Acțiunea realizată de organizația pentru drepturile omului GenderdocM a fost sprijinită de misiunile diplomatice occidentale la Chișinău.
Zeci de persoane au participat la marșul LGBT care s-a desfășurat pe strada Bucureşti, ca şi în ultimii doi ani. E prima dată însă când s-a reuşit parcurgerea întregului traseu planificat. La destinaţia finală, la Palatul Republicii din strada Nicolae Iorga, participanţii au fost evacuaţi cu autobuze, iar organizatorii au anunţat că a fost cel mai paşnic marş şi cel mai lung ca traseu parcurs. Directoarea de programe de la GenderDoc-M Angela Frolov:
„Astăzi am înţeles că Moldova este un stat de drept şi un stat democratic. Mulţumim poliţiei şi vă mulţumim vouă prietenilor pentru că sunteţi fără frică şi cu iubire.”
Your browser doesn’t support HTML5
Participanţii la marş aveau flori şi însemne sub formă de inimă şi purtau tricouri cu sloganului marşului „Fără frică de iubire”!.
Sute de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea publică. Au fost prezenți și ministrul de Interne Alexandru Jizdan şi şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc.
În perimetrul unde s-a desfăşurat marşul, inclusiv pe străzile adiacente accesul a fost blocat de cordoane ale poliţiei cu câteva ore înainte de marş. Astfel s-a reuşit evitarea incidentelor din anii precedenţi când grupuri extremiste şi slujitori ai bisericii ortodoxe ajungeau în faţa colanei blocând marşul.
Poliția a folosit de această dată şi gaze lacrimogene pentru a opri zeci de extremiști ortodocși însoțiți de preoți și copii şi reprezentanţi ai organizaţiei extremiste Noua Dreaptă care au vrut să atace marşul comunității LGBT. Prin urmare, cele două tabere nu s-au intersectat ca în anii precedenți.
Cel puţin trei persoane ar fi fost reţinute.
Contramanifestanții ortodocşi, purtând icoane şi intonând cântece bisericeşti, au fost mobilizaţi, şi de această dată, de preotul Ghenadie Văluţă şi preotul Anatol Cibric, cel care la marşul LGBT din 2014 a fost reţinut după ce s-a infiltrat printre participanţii la marş smulgându-le din mâine placarde şi steaguri curcubeu - simbol LGBT.
Your browser doesn’t support HTML5
La monumentul Ştefan cel Mare unde s-au retras protestatarii ortodocși, preotul Anatol Cibric a criticat ceea ce a numit el propaganda homosexuală:
„Suntem împotriva propagandei homosexuale, pentru că mergând pe străzile orașului ei fac propagandă.”
Cu o zi înainte de marşul LGBT, organizaţia GenderDoc-M a anunţat că unui participant la marş care venea din Berlin i-au fost confiscate pe Aeroportul din Chișinău placate şi alte materiale ilustrative, poliţia de frontieră invocând „propaganda homosexualității”.
Sprijinit de ambasadele occidentale la Chișinău, marșul de anul acesta pentru drepturile persoanelor LGBT a fost precedat de o serie de mitinguri în sprijinul familiei „tradiționale” organizate de Mitropolia Moldovei și de președintele Igor Dodon. Într-o nouă declarație homofobă, președintele a spus săptămâna aceasta că în Republica Moldova au voie doar „familiile normale, altele nu acceptăm.”
Your browser doesn’t support HTML5
Într-o declaraţie comună cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Homofobiei, 22 de ambasade acreditate în R. Moldova şi-au reiterat într-o declarație comună sprijinul pentru comunitate LGBT din Moldova, în care se spune între altele că „fiecare persoană trebuie să beneficieze de drepturi şi libertăţi egale, inclusiv de dreptul de a-şi exprima liber convingerile şi cel de a manifesta paşnic… Sperăm că Moldova va continua să progreze în direcţia asigurării egalităţii tuturor cetăţenilor”.