Mercenarii Wagner se antrenează în Belarus, Polonia reacționează  

Compania Wagner în Belarus (colaj)

Mercenarii din compania militară rusă Wagner au început exerciții militare comune cu soldații belaruși în apropierea graniței dintre Belarus și Polonia, făcând Varșovia să trimită efective suplimentare în zonă.

Ministerul belarus al apărării a declarat că manevrele vor dura o săptămână, având loc în apropierea orașului de graniță Brest, cu participarea forțelor speciale belaruse. Ministerul a mai spus – potrivit Associated Press – că exercițiile ajută la modernizarea forțelor armate belaruse.

### Vezi și... ### Trupele Wagner au intrat în Belarus, dar viitorul grupului de mercenari este încă incert

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a spus joi că a ordonat trimiterea unor efective militare de la cazărmi din vestul țării spre est, aproape de granița cu Belarus.

El a spus că aducerea a „mii de luptători Wagner” aproape de granițele poloneze reprezintă o amenințare, iar trimiterea de trupe poloneze spre est are menirea „de a arăta Rusiei că granița poloneză nu poate fi trecută, că nu merită să lanseze un atac împotriva Poloniei”.

Apariția mercenarilor a fost criticată și de lidera exilată a opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia. Ea a spus că „sosirea celor din Wagner va mări instabilitatea în Belarus”, unde locuitorii nu se vor simți în siguranță „cu criminalii de război bântuind prin țară”.

Șeful companiei Wagner, Evgheni Prigojin, a apărut pentru prima oară de la eșecul revoltei din iunie într-un video miercuri, spunându-le luptătorilor că vor ajuta armata din Belarus să devină „a doua cea mai puternică din lume” înainte de a fi desfășurați în Africa.

Experți din Belarus care urmăresc mișcările de trupe au spus că nouă convoaie cu peste 2000 de mercenari Wagner au intrat în țară, iar un comandat Wagner a spus într-o postare pe rețele că ar urma să ajungă acolo în total 10 mii.

### Vezi și... ### Statutul mercenarilor Wagner nu este clar. Ce le-a oferit Putin?