S-a încheiat era Merkel: social-democratul Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei

Semnarea acordului de guvernare între liberali, social-democrați și ecologiști: liberalul Christian Lindner, social-democratul Olaf Scholz, și ecologistul Robert Habeck, viitorul ministru al Economiei și Mediului, Berlin, 7 decembrie 2021.

După 16 ani, miercuri s-a încheiat oficial era Merkel în Germania, odată cu alegerea social-democratului Olaf Scholz în funcția de cancelar. Scholz va conduce o coaliție tripartită, prima din Germania în ultimele decenii, formată din social-democrați, liberali și ecologiști.

Scholz, votat în funcție de camera inferioară a parlamentului Bundestag, a promis „continuitate” dar și o Germanie mai verde și mai echitabilă.

### Vezi și... ### Noul guvern din Germania

Acordul de guvernare, semnat de cele trei partide la sfârșitul lunii trecute, se numește „Îndrăznește mai mult progres”, o trimitere la angajamentul istoric al cancelarului social-democrat Willy Brandt din 1969, „Îndrăznește mai multă democrație”.

Alianța își propune între altele să reducă emisiile de carbon, să digitalizeze țara, să modernizeze legile privind cetățenia, să ridice salariul minim și să legalizare marijuanei.

Pentru prima dată, cele trei așa-numite „ministere ale puterii” – ministerul apărării, de interne și de externe – vor fi conduse de femei.