Linkuri accesibilitate

Noul guvern din Germania


 Olaf Scholz și Angela Merkel
Olaf Scholz și Angela Merkel

Personaje noi, după încheierea erei Merkel

Noul guvern german în frunte cu Olaf Scholz a fost votat miercuri 8 decembrie de Bundestag, camera inferioară a parlamentului. Scholz va fi cel de-al patrulea cancelar social-democrat al Republicii Federale, după Willy Brandt, Helmut Schmidt şi Gerhard Schröder.

Noul guvern din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

Acordul coaliţiei, formată din Partidul Social-Democrat, Ecologist şi Liberal, este un document al compromisului şi pragmatismului politic, moştenit şi preluat, în liniile sale esenţiale, de la alianţa precedentă, condusă de Angela Merkel.

Nu întîmplător, la recenta ceremonie militară de adio, Merkel i-a mulţumit lui Scholz pentru buna colaborare în cabinet şi a ţinut să-i ureze mult succes în activitatea viitoare.

Linia noului cabinet, au anunţat coaliţionarii, va fi una social-ecologistă cu puternice accente liberale. Cel mai mic partid al coaliţiei, cel liberal (FDP) a reuşit să devină deţinătorul ministerului cheie, cel a finanţelor, pe care-l va conduce şeful formaţiunii, Christian Lindner. Acesta este cunoscut atît pentru opiniile sale economice neo-liberale, cît şi pentru părerile sale legate de principiile libertăţii individuale. Aceste „principii” s-au lovit de reacţii de respingere din partea celor care au pledat, de exemplu, pentru corona-restricţii cît mai dure. O ţintă a criticilor liberale după izbucnirea pandemiei a fost medicul şi deputatul social-democrat Karl Lauterbach, cel care va prelua portofoliul sănătăţii. În ce măsură se va aplana „conflictul” cu noul ministru se va vedea în următoarele luni.

Desemnarea copreşedintelui ecologist, Robert Habeck, pentru funcţia de vicecancelar şi de ministru al economiei şi protecţiei mediului, este o încercare de a linişti fracţiunile din partidul său. Aripa stîngă a ecologiştilor este nemulţumită şi de prestaţia copreşedintei, Annalena Baerbock, care în următorii patru ani va prelua portofoliul externelor. Este greu de anticipat dacă va fi o continuatoare a politicii pe care a promovat-o ecologistul Joschka Fischer în cabinetul Schröder. Desemnarea ecologistului Cem Özdemir, fiul unor emigranţi din Turcia, ca ministru al agriculturii, în detrimentul „fundamentalistului” Anton Hofreiter demonstrează pierderea influenţei fracţiunii stîngiste din interiorul formaţiunii.

Tradiţia stabilirii echilibrului între femei şi bărbaţi se observă şi în împăţirea celor 14 ministere. Astfel, ministerul apărării va fi condus de social-democrata Christine Lambrecht, iar ministerul de interne va fi preluat de social-democrata, Nancy Faeser. Este prima femeie în istoria Republicii Federale care va conduce acest minister. Faeser a declarat că în viitor va acorda o atenţie sporită combaterii extremismului de dreapta pe care-l consideră drept cea mai mare ameninţare pentru democraţie.

Deoarece la nivel federal nu există un minister al culturii, acest resort va fi coordonat de secretara de stat pentru cultură în persoana ecologistei, Claudia Roth.

În această legislatură, preşedinţia Bundestag-ului îi revine tot unei femei, social-democratei Bärbel Bas, care astfel ocupă cea de-a doua funcţie în stat, după cea a preşedintelui federal.

Previous Next

XS
SM
MD
LG