Mesajul video al judecătorului Ceaus sporește misterul dispariției acestuia

Judecătorul Nicolae Ceaus

Fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus, răpit la Chişinău pe 3 aprilie, a publicat un mesaj video în care spune că este în siguranță și că nu ar fi fost răpit. Avocații și familia susține însă că declarațiile par să fie făcute sub presiune și ar demonstra că Ceaus este în continuare sechestrat.

Your browser doesn’t support HTML5

Mesajul video al judecătorului Ceauș sporește misterul dispariției acestuia

Imaginile video apărute în spațiul public în care fostul judecător ucrainean spune că este în siguranță și că nu a fost răpit, sunt analizate acum de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate de la Chişinău și de organele implicate în investigarea cazului de răpire.

Ceaus a fost răpit pe 3 aprilie în centrul Chişinăului de persoane înarmate, iar Ministerul de Interne a anunțat că la operațiune au participat cetățeni străini care au venit din Ucraina. De atunci nu s-a știut nimic despre soarta lui.

Două persoane bănuite de complicitate au fost arestate - și cam aici se opresc informațiile oferite opiniei publice de organele de anchetă în acest caz cu implicații regionale.

În acest moment sunt în deplină siguranță și mă simt bine

Într-un video publicat pe canalul sau de Telegram, Nicolae Ceaus spune că este viu, sănătos, se simte bine și că în acest moment se află în siguranță. „Buna ziua! Sunt Ceaus Nicolae Alexeevici. După cum vedeți, sunt viu și sănătos și îmi merge bine.” Așa începe videoul de puțin peste două minute postat de fostul judecător. „În acest moment sunt în deplină siguranță și mă simt bine”, spune Nicolae Ceaus. „În plus, am toate extremitățile la locul lor, iar maxilarul – fără traume vizibile”. Precizarea pare să aibă legătură cu imaginile apărute pe rețelele de socializare la câteva zile după răpire, în care judecătorul apărea cu hematoame pe față.

În continuare, Nicolae Ceaus spune că nu poate divulga locul în care se află și afirmă că pe 3 aprilie nu a fost răpit.

Ceaus afirmă că adevăratele abuzuri împotriva lui au avut loc în 2016, când a fugit în Republica Moldova pentru a nu fi arestat în Ucraina. „Oamenii implicați în aceste lucruri se tem că voi reveni și voi vorbi. Le mulțumesc prietenilor care m-au ajutat să evit închisoarea și moartea sigură”, mai spune judecătorul în înregistrarea video.

Pe final, Nicolae Ceaus promite să apară în Ucraina în viitorul apropiat și, împreună cu avocații săi, să răspundă la toate întrebările societății și organelor de anchetă.

### Vezi și... ### Procurorii moldoveni verifică ultimele informații privind cazul Nicolae Ceaus

Avocatul fostului judecător ucrainean, Rostislav Kraveț, a declarat că înregistrarea a fost făcută cel mai probabil sub presiune și ar arăta că Ceaus este în continuare sechestrat, cel mai probabil în Ucraina. Avocatul presupune că fostul judecător ar fi păzit de organele de securitate din Ucraina. Soția lui, Svetlana Ceaus, spune că ar fi vorba despre o înscenare, iar soțul său „nu ar fi în apele sale”. Aceasta afirmă că Ceaus nu a contactat-o și nu i-a lăsat niciun fel de informații din momentul răpirii, pe 3 aprilie.

Figura judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus este una controversată. În 2016 acesta a fost pe punctul de a fi arestat în Ucraina pentru corupție, iar imaginile cu borcanele de sticlă de trei litri în care Ceaus îngropase mita de 150 de mii de dolari au devenit simbolul corupției în justiția ucraineană.

Căutat de autoritățile de la Kiev, Ceaus a ajuns la Chişinău în condiții neclare – presa a speculat atunci că ar fi venit cu un avion privat și fără verificarea actelor, iar acest lucru a fost posibil datorită unei înțelegeri informale dintre președintele de atunci al Ucrainei Petro Poroșenko și oligarhul Vlad Plahotniuc, foarte influent atunci. După răpirea lui Ceaus s-a speculat mult că operațiunea ar conveni actualei puteri de la Kiev și în special președintelui Volodimir Zelenski, judecătorul corupt fiind o piesă importantă pentru tragerea la răspundere a fostului președinte Poroșenko. Autoritățile de la Kiev au negat însă orice implicare în acest caz.

Despre Nicolae Ceaus publicațiile ucrainene au scris că acesta a fost scos din Ucraina cu destinația Republica Moldova în 2016 de către paza personală a ex-președintelui ucrainean Petro Poroșenko, în urma unei înțelegeri cu liderul de atunci al Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc și că Ceaus ar fi venit la Chişinău cu un avion privat. Atunci, presa a scris că fuga lui Ceaus în Moldova a fost gestul de răspuns al lui Plahotniuc pentru extrădarea din Ucraina a omului de afaceri Veaceslav Platon.

### Vezi și... ### Răpirea lui Ceaus, „o bombă cu efect întârziat”? (NewsMaker.md)

Biroul Național Anticorupție din Ucraina, NABU, a cerut arestarea lui Nicolae Ceaus pe 9 august 2016, pentru o mită de 150 de mii de dolari.

Pe 6 septembrie 2016 Rada Supremă de la Kiev a dat urdă verde reținerii și arestării lui Nicolae Ceaus, iar din 11 noiembrie 2016 acesta figurează pe lista persoanelor date în căutare de Interpol în vederea arestării și extrădării în Ucraina.

Pe 1 martie 2017 Ceaus a fost reținut la Chişinău, iar câteva zile mai târziu, pe 9 martie 2017, judecătorul a cerut azil politic în Republica Moldova. Imediat după reținere, Parchetul anticorupție de la Kiev și-a anunțat intenția de a cere extrădarea acestuia în Ucraina.

La 15 martie 2021 a devenit cunoscut faptul că Republica Moldova a refuzat să acorde azil politic lui Nicolae Ceaus, printr-o decizie a Colegiului pentru litigii civile, comerciale și administrative al Curții Supreme de Justiție. În aceeași zi, Procuratura anticorupție de al Kiev a declarat că Ucraina va cere extrădarea lui Nicolae Ceaus.