Marea Britanie și Franța, pe 25 noiembrie, au promis că vor lua măsuri pentru a limita migrația și a desființa rețelele de trafic de persoane, după ce cel puțin 27 de migranți s-au înecat în largul coastei de nord a Franței miercuri, 24 noiembrie, în timp ce încercau să traverseze Canalul Mânecii din Franța în Marea Britanie.
Migranții au murit când barca lor de cauciuc s-a scufundat, în cea mai gravp tragedie de când Canalul a devenit o rută majoră de migrație.
Vezi și: Iarna bolii noastre: situația sanitară în Europa se înrăutățește, dar avem Black Friday
Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a declarat că se credea că 34 de persoane se aflau pe barcă.
O operațiune comună britanică-franceză a oprit eforturile de salvare după ce au recuperat cadavre și doi supraviețuitori. Nu se știe încă ce naționalitate aveau migranții.
Darmanin a spus că patru presupuși traficanți de persoane – care par să aibă legături cu această tragedie - au fost arestați.
Președintele Emmanuel Macron a vorbit cu premierul britanic Boris Johnson despre intensificarea eforturilor de a împiedica taficul cu persoane.
Franța și Marea Britanie cooperează pentru a opri migrația peste Canal Mânecii, dar se acuză reciproc că nu fac suficient.
După Brexit, tensiunile au crescut între Marea Britanie și Franța cu privire la numărul record de persoane care traversează, precum și la disputele privind drepturile de pescuit.
[...] Macron a spus că Franța nu va permite ca apele Canalului Mânecii să devină un „cimitir” și a cerut mai mulți bani pentru agenția de frontieră a Uniunii Europene, Frontex.
Premierul britanic, pe de altă parte, a cerut Franței să facă mai mult pentru a opri fluxul de migranți, spunând că eforturile franceze de a patrula coasta nu au mers suficient de departe.
Potrivit cifrelor franceze, 31.500 de persoane au încercat să treacă Canalul Mânecii în Marea Britanie de la începutul anului, iar 7.800 de persoane au fost salvate pe mare.
Potrivit autorităților britanice, peste 25.000 de persoane au sosit ilegal până acum în acest an, triplu față de cifra înregistrată în 2020.