Mihai Popșoi despre „prioritățile” Chișinăului în relația cu următoarea administrație de la Washington

Șeful diplomației moldovene, Mihai Popșoi, a întreprins o vizită în SUA, în perioada 2-9 decembrie. Vizita coincide cu perioada transferului de putere de la administrația democratului Joe Biden către o nouă administrație a președintelui ales, republicanul Donald Trump.

Autoritățile de la Chișinău mai au încă „multe de făcut” pentru a nu permite Rusiei să poată influența viitoarele alegeri parlamentare, așa cum ar fi încercat să facă la recentul scrutin prezidențial, a declarat șeful diplomației moldovene, Mihai Popșoi.

„În perioada de dinaintea alegerilor parlamentare vom avea multe de făcut pentru a ne asigura că nu vom fi confruntați cu același nivel de interferență externă sau, mai precis, că suntem pregătiți pentru acest tip de amenințări și că le putem minimiza”, a declarat ministrul, într-un recent interviu pentru Vocea Americii (VOA), în timpul vizitei sale de-o săptămână în SUA.

Mihai Popșoi a vorbit și despre „strategia” autorităților moldovene pentru contracararea ingerințelor „Kremlinului și reprezentanților săi”.

„Investim în instituțiile noastre, împreună cu partenerii noștri din Europa și din Statele Unite. Ne consolidăm structurile de comunicații strategice, apărarea, tot ceea ce ține de afacerile interne, serviciile de informații și contrainformații. Și, de asemenea, cel mai important, lucrăm la reziliența noastră economică, deoarece propaganda rusă încearcă să o transforme într-o armă”.

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău și partenerii săi occidentali au acuzat Kremlinul și gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, adăpostit în Rusia, de „un atac fără precedent” asupra Republicii Moldova și încercarea de a frauda alegerile prezidențiale din 20 octombrie – 3 noiembrie, dar și un referendum pro-UE, care a trecut la limită.

Potrivit lui Mihai Popșoi, miza alegerilor parlamentare, care ar urma să aibă loc către toamna anului 2025, este „viitorul Moldovei în Europa”. De aceea, a spus el, Kremlinul „își va dubla eforturile” pentru a deturna acest obiectiv, folosind inclusiv pârghia „șantajului energetic”, după așteptata sistare a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina către regiunea transnistreană.

„Va trebui să muncim din greu. Va trebui să lucrăm în permanență asupra economiei. Va trebui să ne asigurăm că cetățenii noștri sunt încrezători în viitorul lor imediat și că au încredere în ziua de mâine, pentru că asta încearcă Kremlinul să submineze”, creând instabilitate în regiune, inclusiv prin pârghii energetice, a spus oficialul.

Potrivit ministrului, vizita în SUA ar fi avut „succes în această privință”.

„Așteptăm cu nerăbdare ca investitorii americani strategici să vină în Moldova și să ne ajute să fim pregătiți să ajutăm Ucraina să se reconstruiască. Astfel, infrastructura Moldovei va fi pregătită să ajute Ucraina atunci când va veni timpul reconstrucției”.

Șeful diplomației moldovene a reafirmat că invazia rusă în Ucraina reprezintă o amenințare și la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova.

„Pentru noi, este și o chestiune de supraviețuire. Acesta este motivul pentru care vom fi veșnic recunoscători Ucrainei, pentru faptul că aceasta a fost în stare să se apere și, în consecință, să apere Moldova”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că în timpul întâlnirii cu Donald Trump și Emmanuel Macron la Paris, a avut discuții „bune și productive”, dar și despre posibilitatea unei „păci juste”.

Întrebat care vor fi prioritățile Chișinăului în relația cu noua administrație a SUA, după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, Mihai Popșoi a spus că acestea sunt două: consolidarea rezilienței economice a Moldovei și sprijinul pentru „o pace justă și durabilă” în Ucraina.

Mihai Popșoi a spus că propaganda Kremlinului va încerca să exploateze problemele economice ale Moldovei. De aceea, Chișinăul lucrează „din greu” cu partenerii săi din UE și SUA pentru a contracara șantajul energetic al Moscovei, care a condiționat continuitatea livrărilor de gaze pe rute alternative către regiunea transnistreană de achitarea unei pretinse datorii istorice a Chișinăului de peste 700 de milioane de dolari.

Referitor la Ucraina, Popșoi a spus: „Cu cât lucrurile evoluează într-o direcție pozitivă, cu atât ne apropiem mai mult de o pace justă și durabilă, iar aceasta este cu atât mai bine pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru toată regiunea și pentru întreaga lume liberă”.

El a adăugat că autoritățile moldovene sunt încurajate de faptul că noua administrație americană a numit „profesioniști foarte experimentați în funcții legate de Rusia și Ucraina, de afaceri externe și probleme de securitate”.

„Suntem încrezători că poziția de a proteja interesele naționale ale Statelor Unite, Uniunii Europene, Republicii Moldova și Ucrainei în această situație foarte dificilă va fi fermă, pentru că dreptul internațional trebuie să prevaleze, pentru că altfel s-ar putea crea un precedent foarte periculos, care ar duce la probleme ulterioare”, a spus ministrul moldovean de externe, în interviul pentru VOA.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te