În cazul în care concernul rus Gazprom nu va mai livra gaze către regiunea separatistă transnistreană, controlată de Rusia, toată această „lume efemeră”, această poveste frumoasă din regiunea transnistreană se termină imediat”, declară Gheorghe Bălan, în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă.
Deocamdată nu există o certitudine în privința continuării livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană, după ce la 1 ianuarie 2025 va expira un acord de tranzit prin Ucraina, și nici în privința asigurării livrărilor pe rute alternative.
Reprezentanții concernului rus Gazprom au cerut Chișinăului să achite pretinse datorii de 700 milioane de dolari pentru a livra gaze pe rute alternative în stânga Nistrului.
Risc de faliment în regiunea transnistreană?
Responsabil de dosarul reintegrării în perioada 2016-2017, Gheorghe Bălan spune că Moscova va alege, cel mai probabil, să livreze cantități mai mici de gaze către regiunea separatistă transnistreană, suficiente pentru „supraviețuirea” regiunii, dar nu și pentru ca Centrala de Cuciurgan să producă energie electrică și pentru malul drept al Nistrului.
„Rusia, direct și indirect, a susținut regiunea prin acordarea gazelor naturale. Și de asemenea și autoritățile moldovenești, în ultimii ani de zile, au achiziționat energie electrică, contribuind cu 12-15 milioane de euro lunar la acel buget transnistrean, prin plăți pentru consumul de energie electrică de la Cuciurgan”, spune Gheorghe Bălan.
În mare parte, explică el, bugetul regiunii separatiste este format pe baza gazelor naturale livrate de Gazprom la prețuri mici, „preferențiale”.
„Dacă nu va livra Gazprom, regiunea transnistreană va trebui să plătească gaze la prețuri comerciale, ceea ce va face întreprinderile din regiune falimentare. Uzina metalurgică, cea de ciment nu vor putea să supraviețuiască. Populația va fi nevoită să achite prețuri ca în R. Moldova”, crede Bălan, acum expert în probleme de securitate.
Vechiul instrument al Rusiei – aprovizionarea cu gaze naturale
Apariția unei crize energetice în regiunea transnistreană ar putea reduce din controlul Rusiei asupra ei și ar forța Tiraspolul „la discuții flexibile” cu Chișinăul și „la identificarea unei soluții”.
În opinia lui Bălan, Rusia folosește din nou instrumentul „aprovizionării cu gaze naturale” pentru a pune presiune asupra autorităților moldovenești și asupra populației în plin sezon rece, astfel încât să trezească nemulțumiri sociale pe întreg teritoriul R. Moldova și să ducă într-un final la „destabilizarea politică sau schimbarea elitelor politice la Chișinău”.
Ce altceva mai puteți afla din acest episod cu Gheorghe Bălan:
- Este mai mare în acest an riscul unei crize energetice în regiunea transnistreană decât anterior?
- De ce regimul de la Tiraspol și presa oficioasă din regiune nu spune nimic despre incertitudinea energetică de la sfârșitul anului?
- Ce ar trebui să facă și ce pot face autoritățile constituționale de la Chișinău pentru a evita „o criză umanitară” în regiunea transnistreană?
- Este gata Rusia să „sacrifice” Transnistria?
- Este o eventuală criză energetică din Transnistria un pericol existențial pentru conglomeratul Sheriff?
- Cum poate influența incertitudinea energetică, războiul din Ucraina și aderarea la UE rezolvarea conflictului transnistrean?
- Ce fel de soluție ar trebui aplicată pentru reintegrarea R. Moldova?
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.