„Asistăm la un început de schimbare a tabloului politico-electoral din R. Moldova. Această reformatare se va produce și vom avea acest nou tablou mai clar după alegerile parlamentare”, explică Tăbârță în podcastul video „Pe Agendă”.
Fără „victorii din inerție”
Deși actualul partid de guvernare, Acțiune și Solidaritate, are în continuare o „susținere mare” în rândurile alegătorilor moldoveni, spune analistul politic, „este cert că PAS nu va mai avea acea capacitate să conducă de unul singur R. Moldova”, după alegerile parlamentare de anul viitor, anticipează Ion Tăbârță.
În 2021, Partidul Acțiune și Solidaritate, format și condus de Sandu până să devină șefa statului moldovean, a câștigat alegerile generale anticipate din iulie 2021 și a obținut o majoritate în legislativ.
Deși PAS a câștigat alegerile parlamentare din 2021 și „în inerție”, după victoria Maiei Sandu la prezidențialele din 2020, acest lucru nu se va repeta la parlamentarele din 2025, când cetățenii vor dori să vadă rezultatele celor patru ani de guvernare, susține în podcast Ion Tăbârță.
„Ei [ n.r. reprezentanții PAS] cumva s-au distanțat de adevăratele necesități care sunt în Republica Moldova; nu tot timpul au simțit pulsul a ceea ce își doresc cetățenii moldoveni”.
Cedări politice și viitoare alianțe
Înainte de alegerile parlamentare, președinta Sandu, dar și actualul partid de guvernare – crede Tăbârță - ar trebui să stabilească dialoguri cu „partidele de centru sau chiar de centru-stânga”. În opinia analistului, actuala conducere politică a R. Moldova ar trebui să ia în calcul anumite cedări și pierderi pentru partid în favoarea continuării parcursului european.
Privind spre parlamentarele din 2025, analistul politic spune că, pentru menținerea unei guvernări pro-europene, ar trebui acceptată și ideea unei „coaliții care să includă partidul lui Ion Ceban sau partidul lui Renato Usatîi sau poate chiar ambele”, în condițiile când nu este vizibil un proiect de dreapta care în momentul dat să atragă alegătorii, nuanțează Ion Tăbârță.
Ce mai puteți afla din acest episod cu Ion Tăbârță:
- Ce se va schimba și ce va rămâne la fel după realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte a R. Moldova?
- Președinta realeasă a făcut noi promisiuni legate de reforma justiției. Câte atribuții are să le pună în aplicare?
- Ce schimbări ar putea apărea în politica externă a R. Moldova după ce Sandu a obținut al doilea mandat prezidențial?
- Ce soartă politică va avea contracandidatul Maiei Sandu la prezidențiale, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor?
- Ce lecții au de învățat politicienii care au pierdut și cei care au câștigat alegerile prezidențiale din R. Moldova?
- De ce partidul aflat la guvernare nu și-a cultivat dialoguri politice cu alte formațiuni?
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.