Linkuri accesibilitate

Revine România într-o paradigmă geopolitică veche: să aleagă între Est și Vest?


Armand Goșu, analist politic, istoric și profesor la Universitatea din București, la una din edițiile podcastului „Pe agendă”, în studioul Europei Libere de la Chișinău.
Armand Goșu, analist politic, istoric și profesor la Universitatea din București, la una din edițiile podcastului „Pe agendă”, în studioul Europei Libere de la Chișinău.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România, câștigat de un candidat puțin cunoscut, suveranistul Călin Georgescu, readuce România într-o paradigmă „geopolitică: să aleagă între Est și Vest”, crede analistul Armand Goșu. „E un semnal de alarmă” pentru societatea românească, spune Goșu.

Istoric și profesor la Universitatea din București, Goșu crede că votul aparent neașteptat pentru Călin Georgescu, care și-a exprimat în trecut simpatiile pentru președintele rus Vladimir Putin și a avut discursuri eurosceptice, reprezintă „în primul rând un vot de blam” dat actualei clase politice românești.

„Cred că societatea românească, mai ales după cei 10 ani de administrație Iohannis, era foarte bine pregătită pentru un Călin Georgescu și pentru un derapaj spre zona suveranistă, ultranaționalistă”, susține Armand Goșu.

Georgescu, considerat un adept al suveranismului dur, cu mesaje filoruse, antioccidentale și neolegionare cu accente mistice, a fost votat de peste două milioane de români. El și-a făcut campanie mai mult pe rețeaua de socializare TikTok. În turul II de pe 8 decembrie el se va duela cu lidera Uniunii Salvați România, Elena Lasconi, considerată pro-europeană.

O fotografie a societății românești

Goșu consideră că rezultatul acestor alegeri este „o fotografie a societății românești” și amintește de un studiu recent Globsec, potrivit căruia 41 la sută din tinerii români, născuți după Revoluția din 1989, spun că o dictatură ar fi mai bună pentru România.

„Uite că România, după 35 de ani de la Revoluție, după miliardele și zecile de miliarde care au venit din Occident, dă semne că vrea să întoarcă spatele vestului și să plece în îmbrățișarea lui Putin. Asta mi se pare extrem, extrem de grav”, declară Armand Goșu în podcastul Europei Libere.

În opinia lui Goșu, partenerii externi ai României probabil discută „lucruri în culisele cancelariilor internaționale” despre rezultatul-surpriză al votului românilor în primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Este evident că este o criză, deci România a reușit să atragă atenția nu doar a presei, sunt sigur că și a cancelariilor internaționale”.

Relația post-electorală dintre Republica Moldova și România

Deși este complicat să prevadă cum s-ar putea schimba relația dintre România și Republica Moldova cu sau fără un președinte ca Georgescu la Cotroceni sau cu o Românie în care există un sprijină pentru mesaje pro-ruse, Goșu nu se așteaptă „la lucruri dramatice”.

„Sigur nu va fi bine, sigur vor fi schimbări de retorică. În același timp, interesul național al României rămâne același și el are în vedere, până la urmă, o Rusie cât mai departe. Chiar dacă la Cotroceni vine aparent un președinte pro-rus în discurs”, declară acesta.

Vorbind despre rezultatele votului din R. Moldova, unde a ieșit pe primul loc candidata Uniunii Salvați România, pro-europeana Elena Lasconi, cu 56 la sută, iar Călin Georgescu cu 3 la sută, Goșu spune că la mijloc e și faptul că cetățenii români din R. Moldova identifică„ mai bine decât cei din dreapta Prutului aceste manipulări” electorale. El amintește că R. Moldova are exercițiul „acestor campanii electorale și a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă”.

Ce altceva mai puteți afla din acest episod cu Armand Goșu:

  • Cum și-a făcut campanie electorală Călin Georgescu în România fără să fi declarat vreun ban la autoritatea electorală?
  • A învins în primul tur al prezidențialelor candidatul suveranist Georgescu peste Prut pe sub „radarele” sondajelor, analiștilor și presei?
  • Ce pronosticuri pot fi făcute pentru alegerile parlamentare românești din 1 decembrie?
  • Va repeta USR la parlamentare performanța Elenei Lasconi din primul tur de la prezidențialele românești?
  • De ce liderul pro-rus al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a salutat victoria „interesului național” la alegerile prezidențiale din România?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG