În opinia Dorinei Baltag, cercetătoare la Institutul pentru Diplomație și afaceri Internaționale (Londra), „diaspora este deja o mică societate civilă care contribuie la dezvoltarea R. Moldova”. Stabilită în Țările de Jos, ea numește diaspora „un partener de dezvoltare”.
Conexiuni care merg mai departe de bani
„Nu este vorba doar despre niște contribuții la PIB-ul țării, dar și de un transfer de expertiză, de cunoștințe și de competențe”, spune Dorina Baltag, care a fondat în Olanda un ONG pentru comunitatea de moldoveni de acolo. Pentru ea, participarea la scrutinele din R. Moldova este „atât un drept, cât și o responsabilitate”.
Diaspora a intrat în atenția politicienilor moldoveni după o prezență record la turul II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, când a înclinat balanța spre realegerea în funcție a actualei președinte, Maia Sandu, fapt ce a stârnit criticile oponenților săi socialiști. Liderul PSRM, Igor Dodon, care l-a susținut la alegeri pe Alexandr Stoianoglo, a declarat ulterior că ar trebui să existe o discuție despre „restricționarea” votului de peste hotare.
Votul are aceeași valoare...în R. Moldova și oriunde pe glob
Juristul Dumitru Sliusarenco, și el acum reprezentant al diasporei moldovene în SUA, explică la „Pe Agendă” că dreptul la vot este unul fundamental, reglementat prin legi naționale, „care nu poate fi modificat sau restricționat prin voința, dorințele sau viziunile diferitor politicieni sau partide politice”.
Sliusarenco, care este acum avocat și specialist în politici la Meta’s Oversight Board din SUA, spune că nu există criterii juridice obiective care să ofere „o valoare mai mare voturilor exprimate pe teritoriul R. Moldova sau pe alte teritorii”. În opinia sa, discuțiile de acest fel lansate în societate sunt doar „polemici politice”.
„De aceea, nu există nicio diferență între votul exprimat la Căușeni, Chișinău, Găgăuzia, Transnistria sau Italia, Rusia, Franța sau Statele Unite”, exemplifică Sliusarenco.
Pentru Ala Mândâcanu, care înainte să plece în Canada a fost deputată și implicată activ în viața civică din R. Moldova, orice discuție de a interzice dreptul la vot pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotare este „neconstituțională din capul locului”.
O diasporă tânără, „în prima generație”
„Nu poate nimeni să zică: gata, de azi înainte nu vă mai acceptăm și nu mai avem nevoie de dvs.”, afirmă Mândâcanu, care este acum președinta asociației „Comunitatea Moldovenilor din Quebec”.
Potrivit ei, spre deosebire de alte țări, diaspora R. Moldova este „în prima generație” și este „conectată” la ceea ce se întâmplă în țara natală.
„Noi suntem încă moldoveni, cetățeni ai R. Moldova cu trup și suflet. Nu se compară legăturile noastre ombilicale pe care le avem cu R. Moldova cu legăturile pe care le au alte diaspore cu țările lor, acolo unde sunt deja diaspore în a treia sau a patra generație”, mai spune Ala Mândâcanu.
La alegerile prezidențiale din trei noiembrie, aproximativ 330 de mii de moldoveni de peste hotare s-au prezentat la vot. Cifrele sugerează că, raportat la populația generală, aceasta a fost cea mai mare mobilizare electorală a „expatriaților” din istorie.
Ce altceva mai puteți afla din acest episod cu reprezentanți ai diasporei:
- Care este experiența altor state privind votul diasporei?
- De ce este instrumentalizat politic dreptul la vot al cetățenilor moldoveni aflați peste hotare?
- Care ar trebui să fie atitudinea diasporei față de politica internă a R. Moldova?
- Ce îi motivează pe moldovenii plecați peste hotare să rămână activi din punct de vedere politic și civic?
- Cum poate fi explicată prezența masivă la vot a moldovenilor de peste hotare la cele mai recente alegeri prezidențiale?
- De ce unii politicieni împart cetățenii moldoveni de acasă și de peste hotare între „noi versus voi”?
„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.