Miliardarul rus Andrei Goncharenko, noul propietar al aeroportului internațional Chișinău

Moldova - railway station, airport, generic, migration

Miliardarul rus Andrei Goncharenko a devenit acționarul principal al companiei „Komaksavia Airport Invest”, care deține 95% din „Avia Invest”, firma care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău (AIC).

Cotidianul independent rus Kommersant a confirmat tranzacția a cărei valoare ar varia între 200 -250 de milioane de dolari sau numai 10 milioane, ținând cont de faptul că autoritățile moldovene vor să renaționalizeze aeroportul Chișinău.

Potrivit președintelui Igor Dodon, citat de Kommersant, orice tranzacție privind aeroportul internațional este lovită de nulitate pentru că bunurile acestuia sunt blocate.

Tot Kommersat îl citează pe Goncharenko (Facebook) cu declarația că ar vrea să construiască „o pistă nouă pentru avioane de mare capacitate și un nou terminal, care să fie cel mai modern din regiune”. Dar a precizat că investițiile vor depinde de „stabilitatea” situației.

### Vezi și... ### NR Investments Ltd a renunțat la cele 95% din acțiunile firmei „Avia Invest”, care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău

De când a luat în concesiune Aeroportul, firma Avia Invest SRL şi-a schimbat de câteva ori proprietarii. La fel s-au schimbat şi beneficiarii. Cel mai recent acţionar majoritar este Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, cu 95%. Celelalte cinci la sută din capitalul social sunt deținute de Habarovski Aeroport (Aeroportul Habarovsk).

Kommersat relatează, pe de altă parte, că prin contractul de privatizare, anchetat acum de parlamentul de la Chișinău, firma Avia Invest se angaja să investească anual peste 240 de milioane de dolari iar 1% din venituri să-l verse la bugetul statului.

În 2018, s-au investit 87 de milioane de dolari iar traficul de pasageri a crescut cu 75%, ajungând la 2,8 milioane de călători.