Militarii moldoveni vor participa alături de cei americani la exercițiul „Swift Response-2024”

Ministerul Apărării spune că participarea militarilor moldoveni la acest exercițiu este prevăzută în planul de instruire pentru anul curent.

Peste 400 de militari ai Armatei Naționale, vor participa între 9 – 16 mai, la exercițiul „Swift Response-2024” condus de Comandamentul SUA în Europa și Africa, alături de soldați din cadrul Diviziei aeropurtate 82 din Statele Unite. Antrenamentele vor avea loc pe teritoriul R. Moldova.

Într-un comunicat de presă din 2 mai, Ministerul Apărării transmite că scopul antrenamentelor este de a dezvolta capabilitățile și a crește nivelul de interoperabilitate între militarii participanți, precum și punerea în practică a tehnicilor, modelelor și procedurilor moderne de instruire militară individuală și colectivă.

La exercițiu vor participa peste 400 de militari din Brigada de Infanterie motorizată „Moldova”, Batalionul cu destinație specială „Fulger” al Armatei Naționale, alături de militari ai Diviziei aeropurtate 82 din SUA.

Vor fi implicate unități de tehnică din dotarea Armatei Naționale și două aeronave militare C-130 Hercules, din cadrul comandamentului SUA în Europa și Africa. Conform planului, militarii vor efectua salturi cu parașuta în perimetrul localităților din raioanele Florești, Fălești și Bălți.

Totodată, informează Ministerul Apărării, vor fi executate trageri de luptă din armamentul ușor de infanterie la Centrul de instruire al municipiului Bălți.

„Swift Response” este parte din exercițiul multinațional „Defender Europe 24”, la care Armata Națională a R. Moldova participă din 2021, fiind destinat forțelor speciale moldo-americane.

Antrenamentele din cadrul „Swift Response” vor avea loc între 5 – 24 mai și se vor desfășura și în Estonia, Ungaria, Italia, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România și Suedia.

📰 Europa Liberă este și pe Google News