Linkuri accesibilitate

NATO va ține mega-manevre cu ochii pe Rusia. Moldova este implicată


NATO lansează cele mai mari exerciții de după Războiul Rece, Steadfast Defender 2024, la care vor participa toți cei 31 de membri, dar și Suedia, țară în proces de aderare.
NATO lansează cele mai mari exerciții de după Războiul Rece, Steadfast Defender 2024, la care vor participa toți cei 31 de membri, dar și Suedia, țară în proces de aderare.

Potrivit unui document intern NATO văzut de Europa Liberă, R. Moldova este singura țară nemembră și necandidată la aderarea la alianță care va găzdui activități în cadrul celor mai mari manevre militare NATO de la Războiul Rece încoace.

Alianța a anunțat că la Steadfast Defender 24, care se va ține din ianuarie până la sfârșitul lunii mai, vor participa toți cei 31 de membri NATO, precum și Suedia, țară a cărei aderare este întârziată de Ungaria și Turcia.

Documentul văzut de Europa Liberă indică, însă, că și R. Moldova va fi implicată în manevre, cel puțin ca gazdă, în cadrul exercițiului Swift Response. El este programat pentru 5-24 mai și se va ține în Estonia, Ungaria, Italia, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România și Suedia.

Documentele NATO nu spun că alianța va exersa reacția la o eventuală agresiune a Rusiei împotriva unei țări membre, dar precizează că scopul este testarea capacității de luptă „într-un scenariu de conflict emergent simulat cu un adversar aproape egal”.

În privat, surse NATO ne-au spus fără ezitare: „Sigur că e vorba de Rusia”.

La manevre vor participa 90.000 de militari, zeci de avioane și elicoptere, peste o mie de vehicule de luptă.

Prima fază, care începe spre sfârșitul lunii ianuarie, se va concentra pe transferul transatlantic de forțe, testând capacitatea SUA de a trimite rapid trupe în Europa.

A doua fază, la care Moldova se va alătura ca gazdă, va începe la jumătatea lunii februarie și va verifica dacă NATO își poate apăra flancul estic. Sau, în limbajul documentelor NATO, dacă alianța poate ține „operațiuni complexe, în multe domenii, de luni de zile, pe mii de kilometri, de la Nordul extrem până în Europa Centrală și de Est, și în orice condiții”.

Exercițiile vin pe fondul relativei stagnări a frontului din Ucraina, dar și după ce țările baltice – care vor juca un rol important în manevre – au avertizat că dacă se declară armistițiu în Ucraina, Rusia îl va folosi pentru a se regrupa în nord-vest, ca să le amenințe.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG