Militarii moldoveni încep o serie de exerciții tactice | Moartea unui tânăr actor de la Chișinău

Peste 400 de militari ai Armatei Naţionale participă, în perioada 24 ianuarie - 4 februarie, la un exercițiu tactic cu executarea tragerilor de luptă din armamentul din dotare.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Începând cu ziua de marți și până pe 4 februarie, militari ai Armatei Naționale vor începe o serie de exerciții tactice, scrie portalul tv8.md. Soldații vor executa trageri de luptă din armamentul din dotare iar aplicațiile tactice, cu deplasarea tehnicii militare, se vor desfășura la poligoanele din toate garnizoanele militare. Conform scenariului, ofițerii, sergenții și soldații vor executa și alte misiuni de instruire, cum ar fi acordarea primului ajutor medical în condiţii reale, antrenamente la protecţia chimică şi altele, anunță reprezentanții Ministerului Apărării într-un comunicat de presă. Pe parcursul desfășurării exercițiilor, coloanele de vehicule militare implicate în antrenamente se vor deplasa pe traseele naționale din nordul, centrul și sudul țării.
  • „E timpul ca țara noastră să-și revadă relația cu NATO și să treacă la o altă etapă de cooperare, lucru care nu neapărat înseamnă renunțarea la statutul de neutralitate.” Este opinia analistului politic, Ion Tăbârță, care a mai spus la Radio Chișinău că trebuie inițiate discuții în societate referitoare la relația Republicii Moldova cu NATO. „Noi trebuie să schimbăm acea percepție, moștenită încă din perioada sovietică și alimentată de propaganda rusă privind imaginea NATO, ca o organizație agresivă, care provoacă războiul”, spune Ion Tăbârță. Un alt expert, Ion Leahu, este de părere că perspectiva de aderare a Republicii Moldova la NATO nu este tocmai optimistă, iar în aceste condiții R. Moldova trebuie să găsească singură soluții.
  • Portalul agora.md anunță că socialiștii au contestat la Curtea Constituțională modalitatea de indexare a pensiilor pentru anul 2023. În articol este citat Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului Executiv al PSRM, care a declarat că noile prevederi ale legii pot fi aplicate doar în viitor și doar celor care solicită o pensie după intrarea lor în vigoare, fără a afecta drepturile de pensie stabilite anterior. „Dacă plecăm de la pensia medie în 2023 de 3.160 de lei, fiecare pensionar va primi mai puțin cu 500 de lei pe lună sau șase mii de lei pe an dacă indexarea este mai mică”, a spus și deputatul socialist, Vladimir Odnostalco.
  • În perioada 23-27 ianuarie, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna Memoriei dedicată comemorării victimelor Holocaustului. Portalul newsmaker.md citează un comunicat al Agenției Relații Interetnice care anunță un amplu program de activități, inclusiv deschiderea, la Orhei, a primului Muzeu de Istorie a Evreilor. Muzeul va fi inaugurat la data de 30 ianuarie, la eveniment urmând să participe Ellen Germain, reprezentant special pentru Holocaust al Departamentului de Stat al SUA, care efectuează o vizită în Republica Moldova.
  • Ziarul de Gardă scrie că Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor informează consumatorii și presa cu privire la suspiciunile de înșelătorie din partea companiei Kitchen Shop SRL, cunoscută sub denumirea de Bismobil Kitchen. Instituția „monitorizează situația creată și este aproape de consumatori pentru a le oferi consultanță gratuită și sfaturi despre cum să-și protejeze drepturile față de compania Kitchen Shop SRL, precum și a interveni în apărarea drepturilor acestora”, se anunță într-un comunicat. Ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală și ai Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu procurorii PCCOCS, au reținut fondatorul Bismobil Kitchen, după ce acesta ar fi înșelat mai mulți clienți care comandaseră produsele companiei.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Elena Mihailov face zilnic naveta din Chișinău în Scoreni, Strășeni, unde este medic de familie de un an. Reporterii Europei Libere au însoțit-o într-o zi la muncă arătând ce face Elena zi de zi și ce ar motiva-o să continue să profeseze la sat, după cei 3 ani de activitate obligatorie. Este o postare a Europei Libere, printre cele mai populare în ultimele 24 de ore.
  • Pe Instagram, a trezit interes sporit o postare a tv8.md, în care jurnaliștii dau detalii despre tânărul care a fost descoperit fără suflare în după-amiaza zilei de 22 ianuarie, într-un apartament de pe strada Mihail Kogălniceanu. Reporterii notează că este vorba despre actorul Ștefan Bouroșu, care avea doar 32 de ani.