Centrele din Cornești și Tîrnova ar urma să fie absorbite de alte două instituții de stat. Proiectul deciziei a fost publicat pentru consultări publice, care se vor încheia pe 22 august.
Potrivit documentului, Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Cornești” va fi absorbit de Azilul pentru Persoane în Vârstă și Persoane cu Dizabilități din raionul Călărași și va fi gestionat de Agenția Teritorială Asistență Socială Centru-Vest.
Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Tîrnova”, cu toate bunurile (patrimoniul acestora), proprietate a statului ar urma să fie gestionat de Agenția Teritorială Asistență Socială Nord-Est și va fi absorbit de Centrul multifuncțional de servicii sociale „O șansă” din municipiul Soroca.
Ministerul Sănătății își argumentează decizia prin faptul că ambele centre îndeplinesc mai mult funcții sociale decât curative, iar în ultimii ani a scăzut și numărul copiilor diagnosticați cu tuberculoză. Astfel, dacă în anul 2018 au fost depistați, inclusiv recidive, 122 de copii cu tuberculoză, în anul 2022 numărul acestora a scăzut la 106.
De asemenea, pe parcursul anului 2023, în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii „Tîrnova”, cu o capacitate de 200 locuri, au fost internați 118 copii, față de 146 de copii în anul 2021. Iar în Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare pentru Copii ,,Cornești”, cu o capacitate de 100 de locuri, în anul 2023 au fost internați 77 copii - în comparație cu 154 de copii, în anul 2021.
La 30 ianuarie 2024, toți copiii erau externați. În acest moment, niciun copil nu este internat în cele două instituții.
- Te-ar putea interesa și: După o investiție de 100 de milioane de lei și 10 ani de stat degeaba, spitalul din Vorniceni ar putea fi vândut
După reorganizarea centrelor se planifică și schimbări în prestarea serviciilor. Astfel, instituția publică „Centrul de prestare a serviciilor sociale” din orașul Călărași va oferi următoarele servicii:
- Servicii sociale pentru reabilitarea victimelor violenței în familie - va acorda gratuit servicii sociale specializate pentru victime ale violenței în familie, femei, cuplul mamă-copil/copii.
- Serviciul social „Respiro” – va acorda asistență specializată timp de 24 de ore copiilor cu dizabilități severe pe o perioadă de maxim 30 de zile pe an, timp în care familiile, rudele sau persoanele care le îngrijesc pot beneficia de o perioadă de repaus.
- Servicii de zi pentru persoanele cu dizabilități – va găzdui persoane sau familii aflate în dificultate, de prevenire a marginalizării și excluziunii sociale.
- Servicii de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități – va asigura protecție socială beneficiarilor pentru depășirea situațiilor de dificultate și îmbunătățirea calității vieții acestora.
Instituția Publică Centrul multifuncțional de servicii sociale „O șansă”, din municipiul Soroca, va presta următoarele servicii:
- Serviciul de zi pentru copii în situație de risc – se va ocupa de prevenirea separării copilului de familie, marginalizării, excluderii sociale și instituționalizării copilului.
- Servicii de plasament pentru persoane vârstnice și persoane adulte cu dizabilități - va acorda servicii medicale și de fizioterapie, informaționale și de instruire pentru persoanele în vârstă.
- Serviciul social „Respiro” - va fi destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani și a persoanelor adulte cu dizabilități severe. Va oferi sprijin și suport pentru persoanele implicate în îngrijire, prin posibilitatea conexiunii cu alte persoane care trec prin experiențe similare și pot împărtăși resurse, sfaturi și emoții.
Potrivit proiectului, trecerea instituțiilor de la Ministerul Sănătății la Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu va implica cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te