Un raport al Curții de Conturi despre administrarea vaccinurilor anti-covid în Republica Moldova, dar și felul cum s-a relatat despre acest raport dezbătut joi, a ridicat noi semne de întrebare în legătură cu soarta campaniei de vaccinare. Instituția care verifică modul cum este cheltuit banul public a vrut să afle dacă au existat carențe ale campaniei de vaccinare și cum pot fi înlăturate, iar raportul sugerează mari deficiențe în ceea privește evidența vaccinurilor: s-ar fi admis chiar administrarea a mii de doze de vaccin expirate. Ministerul Sănătății respinge această constatare a Curții de Conturi în frunte cu Marian Lupu și spune că nu au fost administrate vaccinuri expirate: confuzia a apărut pentru că datele despre vaccinați au fost introduse târziu în sistemul electronic. Cu toate acestea, ministerul a anunțat azi că a creat o comisie de anchetă pentru verificări suplimentare:
Your browser doesn’t support HTML5
Această explicație – că în anumite situații, cu precădere în timpul maratoanelor din provincii, au fost cazuri când medicii mai întâi administrau vaccinul, iar până ajungeau datele, notate inițial pe hârtie, în registrele electronice se putea întâmpla ca valabilitatea din acte a acelui vaccin să fi expirat– au sunat de fapt și în ședința de ieri a Curții de Conturi, dar asta nu a împiedicat totuși apariția știrilor despre “miile de oameni care ar fi fost vaccinați cu ser expirat”.
O infirmare explicită din partea autorităților guvernamentale a acestor știri a sosit abia seara târziu, când ministra sănătății, Ala Nemerenco, a scris un comentariu cu o negație pe o rețea de socializare, ceea ce i-a făcut pe mulți observatori, printre ei un jurnalist de pe Telegram, Dumitru Ciorici, să constate că s-a pricinuit o daună imensă scopului vaccinării, iar de vină ar fi strategiile de comunicare ale celor două instituții publice: Ministerul Sănătății, pe de o parte, și Curtea de Conturi de cealaltă. Iată cum își explică afirmațiile Dumitru Ciorici, care ne-a oferit azi o declarație:
„Noi, cei din media, știm că o știre negativă se propagă de zece ori mai abil decât una pozitivă. Iar aici avem rea-intenție, amestecată cu experiența proastă de a comunica a Ministerului Sănătății, și noi asta o știm pentru că nu este prima oară când se întîmplă – plus neglijență din partea Curții de Conturi, care, toate, au făcut un deserviciu major procesului de vaccinare din R. Moldova.”
Curtea de Conturi și-a propus să identifice hibele campaniei de vaccinare...
Curtea de Conturi - o instituție care veghează asupra cheltuirii raționale și legale a banilor bugetari - e condusă acum de Marian Lupu, care a ajuns în această funcție direct din partidul democrat – puternicul oponent de până la 2019 al formațiunii PAS de acum de la guvernare. În actualul raport, instituția și-a propus aparent o activitatea nu tocmai specifică: să identifice hibele campaniei de vaccinare.
Daniela Demișcan, o șefă de direcție din cadrul ministerului sănătății, care a participat și ieri la prezentarea raportului, iar azi a acceptat să ne explice ce rost ar avea o ancheta ministerială, dacă tot instituția sa este sigură că nici un vaccinat nu a primit seruri expirate, ne-a spus:
„Bineînțeles că nici un vaccin expirat nu s-a administrat. Dar presiunea e foarte mare pe minister, de aceea ministerul încă o dată o să meargă și o să verifice centrele de sănătate în care au fost raportate astfel de încălcări”, afirmă Daniela Demișcan.
### Vezi și... ### De ce se opune Biserica Ortodoxă codurilor QR„Orice atac asupra unei autorități duce la neîncredere din partea populației, mai ales că suntem în ajun de un nou val de pandemie”, mai spune funcționara.
Raportul Curții de Conturi e o lovitură pentru campania de vaccinare, înregistrând în continuare rate foarte joase pe fondal de neîncredere din partea cetățenilor în vaccinurile anti-covid, în particular, și în știință, în general, spune la rândul lui Adrian Belîi, fostul șef de terapie intensivă la Spitalul de Urgență din Chișinău, acum parlamentar din partea PAS și una din persoanele cheie în politicile de sănătate ale noii guvernări.
„Dacă am admite ce spune Curtea, atunci iese că ar fi mii de vaccinuri expirate și singurul organ care identifică acest lucru e Curtea de Conturi. Dar în joc sunt foarte multe persoane, foarte multe instituții care au primit loturile date, prin urmare în mod sigur ar fi fost vreo reacție: fie de la pacient, fie de la spital, fie de la oponenți politici. Era să fie un scandal imediat. Așa că eu presupun că există un element neidentificat până la capăt. Deci, e un lucru neplăcut, suspect, care trebuie verificat cu prudență și elucidat. ”
### Vezi și... ### Raport ONU: certificatele sanitare și vaccinările au ajutat turismul să-și revină mai rapid în EuropaO idee care ar trebui reținută, mai spune Adrian Belîi, dar au menționat-o și ieri, în ședința curții, epidemiologii de la Agenția Națională de Sănătate Publică e că valabilitatea unor vaccinuri anti-covid a și fost extinsă de la cea prevăzută inițial, de la 6 la 9 luni de exemplu în cazul serului Pfizer, iar analizele Organizației Mondiale a Sănătății arată că tot ce se poate întâmpla nu e vreun efect asupra sănătății, ci că eficiența se poate reduce.