Ministra apărării din Germania salută la Chișinău cererea Ucrainei de aderare la NATO  

Ministra apărării din Germania, Christine Lambrecht

Ministra apărării din Germania, Christine Lambrecht, a declarat la Chișinău pe 1 octombrie că cererea Ucrainei de a fi primită în NATO în regim accelerat este „salutabilă” și că va fi examinată de cele 30 de țări membre ale Alianței.

„Sigur, o aderare la NATO este legată de anumite premise, sunt 30 de țări care trebuie să se expună în privința acestei chestiuni și în cercul NATO va fi discutată această chestiune”, a spus Lambrecht, răspunzând unei întrebări a Europei Libere.

### Vezi și... ### Zelenski: Ucraina cere intrarea imediată în NATO

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat la 30 septembrie că țara sa a depus o cerere să fie admisă în NATO printr-o procedură accelerată, după anunțul liderului rus Vladimir Putin că Rusia anexează patru regiuni ucrainene.

Ucraina este liberă să-și aleagă alianța din care vrea să facă parte și în care se simte în siguranță, a comentat la Chișinău ministra germană a apărării, la o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Anatolie Nosatîi. Lambrecht a spus că decizia în privința cererii Ucrainei aparține tuturor celor 30 de țări membre ale NATO.

O declarație asemănătoare a făcut mai devreme secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Membră a NATO, Germania a sprijinit Ucraina în urma invadării acesteia de către Rusia în luna februarie, acceptând după multe insistențe ale Kievului să-i furnizeze și armament greu, într-o schimbare majoră a politicii Berlinului, explicabilă istoric, de a nu sprijini militar o țară implicată într-un conflict.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.