Linkuri accesibilitate

Zelenski: Ucraina cere intrarea imediată în NATO


Preeședintele Volodimir Zelenski arată presei cererea Ucrainei de intrare imediată în Alianța Nord-Atlantică, Kiev, 30 septembrie 2022.
Preeședintele Volodimir Zelenski arată presei cererea Ucrainei de intrare imediată în Alianța Nord-Atlantică, Kiev, 30 septembrie 2022.

După anunțul Rusiei privind anexarea teritoriilor ucrainene, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa depune pe 30 septembrie o cerere de aderare la NATO în regim accelerat, și că nu va purta nici o discuție cu Rusia cât timp președintele acesteia este Vladimir Putin.

Vineri, Putin a semnat decretele pe care Kremlinul le numește „tratate de aderare” pentru a prelua în mod oficial patru teritorii ucrainene ocupate parțial de Moscova. Decretele de încorporare în Rusia a regiunilor Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie au fost semnate în timpul unei ceremonii fastuoase, în sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin, în fața a sute de reprezentanți ai elitei ruse.

Vladimir Putin a început ceremonia cu un discurs anti-occidental furibund, în care a criticat Statele Unite și Europa pentru acțiuni care au continuat, pretinde el, sute de ani – cum ar fi sclavia și colonizarea, precum și pentru utilizarea armelor nucleare, în timp încerca să justifice anexarea teritoriilor ucrainene pe care majoritatea națiunilor lumii și ONU o resping ca fiind ilegală.

„Poporul neînfrânt din Donbas, Zaporojie și Herson și-a spus cuvântul. Vreau să mă audă autoritățile din Kiev și stăpânii lor reali din Occident, și să țină minte acest lucru - oamenii care locuiesc în Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie devin acum cetățenii noștri, pentru totdeauna.”

Vladimir Putin a cerut Kievului să oprească imediat acțiunile militare și să revină la masa negocierilor, spunând că Moscova este gata pentru discuții, dar nu despre teritoriile anexate.

„Au făcut o alegere și Rusia nu îi va trăda. Ne vom apăra pământul cu toate mijloacele pe care le deținem. Aceasta este marea misiune eliberatoare a națiunii noastre”, a mai spus liderul de la Kremlin, care a promis că Rusia va reconstrui teritoriile ocupate și distruse de război.

În discursul său aplaudat de asistență, liderul de la Kremlin a reluat atacurile la adresa Occidentului, spunând că acesta ar vrea să transforme Rusia într-o „colonie”. Putin a repetat că Occidentul încearcă să slăbească Rusia și să o îngenuncheze încă de la destrămarea Uniunii Sovietice. El a acuzat Statele Unite și Occidentul că ar urma un model de expansiune neo-colonială, provocând crize și subminând suveranitatea statelor, aplicând standarde duble sau triple. Între altele, Putin i-a acuzat pe „anglo-saxoni” pentru recentele explozii de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, fără a furniza nicio dovadă în acest sens.

Vorbind, între altele, despre bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki din 1945, liderul de la Kremlin a spus că Statele Unite „au creat un precedent”.

Putin a mai afirmat că lumea a intrat într-o perioadă de transformări pe care le-a numit revoluționare și că începe să redevină multipolară. „Prăbușirea hegemoniei neo-coloniale a Occidentului este inevitabilă. Nu va mai fi cum a fost”, a spus președintele rus. Deși a deplâns destrămarea fostei Uniuni Sovietice, Putin a declarat că URSS ține de trecut și că Moscova nu urmărește restabilirea acesteia. El a spus că se duce o luptă acum pentru „marea Rusie istorică”, fără să explice însă ce înseamnă acest lucru.

„Câmpul de luptă pe care ne-a chemat soarta și istoria este cel al luptei pentru poporul nostru, pentru marea Rusie istorică.”

Mai multe țări din toată lumea au declarat că nu vor recunoaște anexarea, iar Ucraina a spus că va lupta pentru a recăpăta controlul asupra acestor teritorii prin forță armată. Președintele american Joe Biden a spus că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra teritoriului Ucrainei. Premierul britanic Liz Truss l-a criticat pe Putin pentru că a dat dovadă de „dispreț clar față de viețile poporului ucrainean pe care pretinde că îl reprezintă”. Președintele german Frank-Walter Steinmeier a condamnat, de asemenea, referendumurile organizate în cele patru regiuni ucrainene și anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Înaintea ceremoniei de la Kremlin, însă, Moscova a avertizat din nouă va considera atacurile împotriva oricărei părți a regiunilor pe care le va anexa drept acte de agresiune împotriva Rusiei însăși. Cele patru regiuni ucrainene asigură un coridor terestru crucial între Rusia și peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. Împreună, cele cinci regiuni reprezintă aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.

XS
SM
MD
LG