În timpul unui briefing ținut împreună cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu, șefa diplomației belgiene a remarcat că R. Moldova a făcut „progrese remarcabile” în domenii ca participarea activă a societății civile, promovarea egalității de gen și modificarea legilor electorale. În context, Popescu a precizat că, din cele nouă condiții primite în iunie 2022, R. Moldova a îndeplinit trei, pe trei dintre ele a făcut progrese bune, iar pe alte trei „trebuie să continue lucrul”.
„Belgia, ca țară fondatoare a UE, este gata să vă însoțească pe parcursul acestui drum și să împărtășească din experiența sa”, a declarat Hadja Lahbib. De altfel, mai mulți angajați din administrația publică din R. Moldova vor merge în Belgia pentru un schimb de experiență.
- Te-ar putea interesa și: Negociatorul-șef al României va ajuta R. Moldova să se pregătească de aderarea la UE
Chișinăul mizează pe ajutorul Belgiei în deschiderea negocierilor de aderare, dar și pentru evoluțiile ulterioare în relația cu UE. Și asta pentru că, din ianuarie 2024, Belgia va deține președinția rotativă a UE.
„Azi ne-am exprimat speranța că, în prima jumătate a anului, vom putea face niște pași fermi concreți ca să ne a apropiem de statutul de țară membră a UE”, a afirmat Nicu Popescu.
Autoritățile de la Chișinău speră că R. Moldova va începe negocierile de aderare la UE la sfârșitul acestui an. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca o nouă extindere a UE să aibă loc în 2030, tocmai anul la care își dorește să adere R. Moldova.
### Vezi și... ### S-au făcut reforme suficiente în justiție pentru a deschide negocierile de aderare? Cum răspunde Olesea Stamate