Marea Britanie va continua să ajute militar Ucraina, pentru că aceasta ar fi cea mai bună modalitate de a proteja R. Moldova de o potențială invazie a Rusiei, a spus, la Chișinău, ministrul britanic de Externe, James Cleverly.
Guvernul Regatului Unit a anunțat că va oferi finanțare suplimentară de 10 milioane de lire sterline pentru a întări reziliența R. Moldova în fața interferenței maligne a Rusiei. Banii vor fi folosiți pentru reformele economice și de guvernare, inclusiv pentru sectorul energetic.
Întrebat de Europa Liberă dacă Marea Britanie intenționează să ofere și ajutor militar Republicii Moldova, șeful diplomației britanice a răspuns că amenințările directe la adresa R. Moldova s-au redus în ultima perioadă, iar înarmarea Ucrainei rămâne o prioritate a Occidentului.
„Una dintre cele mai bune metode de a ajuta să protejăm fizic R. Moldova este de a asigura că ucrainenii sunt capabili să se apere de atacurile ruse. Dar R. Moldova este expusă amenințărilor hibride, directe și imediate, tocmai de aceea noi acordăm asistență tehnică, ajutăm în domeniul anticorupție, oferim ajutor împotriva atacurilor cibernetice”, a precizat Cleverly.
De asemenea, el a remarcat că Rusia încearcă de mai mulți ani să destabilizeze guvernările pro-europene din R. Moldova.
Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, șeful diplomației britanice a amintit că Regatul Unit i-a pus pe lista de sancțiuni pe oligarhii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor care „în mod sistematic furau de la cetățeni” și caută în continuare persoane care merită sancțiuni similare.
În declarațiile pentru presă susținute împreună cu ministrul britanic de Externe, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a subliniat că R. Moldova „este în afara oricărui pericol de ordin militar”, dar a vorbit despre încercări de destabilizare și a mulțumit britanicilor pentru că au sancționat anterior „fugari moldoveni”.
„Subliniem faptul că unii din acești fugari încearcă să aducă violența pe străzile noastre, încearcă să destabilizeze R. Moldova și încearcă să o împingă într-o stare foarte periculoasă. Lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a asigura că R. Moldova rămâne într-o stare de calm și pace”, a precizat Popescu.
Anul trecut, predecesoarea lui James Cleverly, Liz Truss, a declarat că Marea Britanie ar fi început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.
### Vezi și... ### Marea Britanie vrea să ofere Republicii Moldova arme pentru a o apăra de Rusia