Linkuri accesibilitate

Dialog Strategic SUA-R. Moldova: „Relațiile dintre statele noastre nu au fost niciodată mai puternice”


Ministrul de Externe Nicu Popescu și înaltul oficial american Dereck J. Hogan, la începutul reuniunii Dialogului Strategic SUA-R. Moldova. Chișinău, 15 martie 2023
Ministrul de Externe Nicu Popescu și înaltul oficial american Dereck J. Hogan, la începutul reuniunii Dialogului Strategic SUA-R. Moldova. Chișinău, 15 martie 2023

Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să fie alături de Republica Moldova, a declarat la Chișinău, înaltul oficial american Dereck J. Hogan, la începutul reuniunii Dialogului Strategic SUA-R. Moldova.

Adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice și o delegație americană discută cu autoritățile moldovene consolidarea statului de drept și buna guvernare, securitatea, probleme de economie și diplomație publică.

În declarațiile de presă susținute alături de ministrul de Externe, Nicu Popescu, înainte de reuniune, Dereck Hogan a spus că Statele Unite abia așteaptă să continue colaborarea cu guvernarea de la Chișinău.

Anterior ambasador al Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan, a remarcat schimbările „istorice” care s-au petrecut în Republica Moldova în ultimii doi ani.

„Am fost martorii unei dorințe incredibile a R. Moldova de a se integra în Uniunea Europeană. Când cetățenii moldoveni au ales calea către Uniunea Europeană și și-au exprimat angajamentul de a combate corupția, am fost alături de ei. Când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, noi am fost alături de R. Moldova”, a spus Hogan, reamintind sprijinul financiar al Washingtonului pentru Republica Moldova în contextul războiului, dar și al crizei energetice.

Înaltul oficial american Dereck J. Hogan despre sprijinul pentru R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

Nicu Popescu a spus, la rândul său, că sprijinul și prietenia Statelor Unite ajută autoritățile să păstreze pacea, stabilitatea și reziliența în Republica Moldova.

„Relațiile dintre statele noastre nu au fost niciodată mai puternice. În cadrul dialogului de astăzi, există patru categorii de subiecte importante: lucrăm împreună pentru consolidarea statului de drept, securitatea și apărarea noastră, cooperarea comercial-economică și diplomație publică”, a precizat șeful diplomației moldovene.

Dialogul strategic dintre Statele Unite și Republica Moldova a fost reluat în aprilie 2022. Înainte de reuniunea de la Chișinău, a avut loc una similară în România, condusă de Dereck Hogan.

La București, Hogan a spus jurnaliștilor că Statele Unite vor continua să facă schimb de informații cu guvernul de la Chișinău și să-i ofere sprijin, inclusiv financiar, pentru a contracara o „tactică a destabilizării” pe care Rusia ar folosi-o în Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG