În cele 15 instituții de învățământ, care urmează să fuzioneze cu altele mai mari, s-au făcut testări, în luna februarie, iar rezultatele obținute de elevi sunt îngrijorătoare, a explicat ministrul, pe 22 aprilie, într-o conferință de presă.
Dan Perciun a precizat că tinerii care învață în aceste instituții își vor continua studiile până la absolvire, perioadă în care vor activa și cadrele didactice.
„Până la încheierea studiilor generațiilor actuale, instituțiile vor continua să funcționeze, doar că într-o variantă fuzionată”, a spus ministrul.
El a adăugat că multe din aceste școli profesionale au un număr mic de elevi, iar Colegiul Pedagogic din Lipcani nu mai are nicio specialitate pedagogică.
- Te-ar mai putea interesa și: Reformă și în învățământul tehnic: mai multe colegii și școli profesionale vor fuziona
Ministerul Educației a propus ca 15 instituții de învățământ profesional tehnic să fie reorganizate prin fuzionare, motivând că numărul de elevi scade de la an la an, iar banii din bugetul de stat pentru întreținerea lor nu sunt folosiți eficient.
Potrivit autorităților, pentru o bună funcționare, o școală profesională trebuie să aibă cel puțin 350 de elevi, iar un colegiu – 700. Însă, din cele 77 de instituții de învățământ profesional tehnic subordonate Ministerului Educației, doar 26 au suficienți elevi.
În decurs de două luni, după ce decizia va intra în vigoare, Ministerul Educației urmează să creeze comisii care se vor ocupa de reorganizare și de transmiterea bunurilor.
În ultimii 2 ani, mai multe universități de stat din R. Moldova au fuzionat, la fel, pentru optimizarea cheltuielilor, în condițiile în care numărul studenților s-a redus drastic, din cauza migrației.
În acest an, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) va trece la Universitatea de Stat din Moldova (USM).
📰 Europa Liberă este și pe Google News