Sikorski, un politician cunoscut pentru pozițiile sale ferme anti-Kremlin, a făcut remarca într-o prezentare a noilor direcții de politică externă ale Poloniei după schimbarea de putere de anul trecut.
El a mai spus printre altele că Polonia trebuie să revină în grupul de țări din Uniunea Europeană care „fac agenda” blocului cu 27 de membri, relatează Associated Press.
Polonia, țară cu 38 de milioane de locuitori, membră în NATO și UE, are granițe cu Ucraina, Belarus și enclava rusă Kaliningrad, sprijinind activ Kievul în apărarea de invazia rusă declanșată în februarie 2024.
Fostul guvern polonez naționalist, învins în alegerile din toamnă, a fost și el pronunțat pro-Kiev, dar înaintea scrutinului a început să critice Ucraina mai ales pentru practicile ei comerciale, care ar afecta interesele poloneze.
În discursul său de joi din Seimul de la Varșovia, ministrul polonez de Externe a mai spus, potrivit agenției de știri PAP, că Rusia poartă împotriva țării sale un război hibrid, manifestat prin „dezinformare, atacuri cibernetice, sabotaje energetice și instrumentalizarea migrației”.
- Te-ar putea interesa și: Ministrul polonez de externe: Prezența trupelor NATO în Ucraina „nu este de neconceput”
Sikorski a mai spus că după 8 ani de guvernare conservatoare care a scos Polonia „la marginea UE și NATO”, țara trebuie să-și cultive relațiile cu aliații principali: SUA, Germania, Franța și Cehia - și să continue și să mărească sprijinul pentru Ucraina.
Polonia este una din țările NATO care cheltuie pentru apărare mai mult decât cele două procente din PIB considerate adecvate în Alianța Nord-Atlantică. Ea a militat mereu pentru trimiterea de trupe NATO pe teritoriul ei, ca un semnal de descurajare pentru Rusia și aliatul ei Belarus.
În prezent, Polonia este angajată împreună cu multe alte țări ale alianței în cele mai mari exerciții militare occidentale din ultimele decenii, Steadfast Defender 2024, ținute mai ales în flancul estic.
📰 Europa Liberă este și pe Google News