Linkuri accesibilitate

Ministrul polonez de externe: Prezența trupelor NATO în Ucraina „nu este de neconceput”


Soldați polonezi participând la exercițiul militar NATO DRAGON-24 din Korzeniewo, nordul Poloniei, pe 4 martie 2024.
Soldați polonezi participând la exercițiul militar NATO DRAGON-24 din Korzeniewo, nordul Poloniei, pe 4 martie 2024.

Șeful diplomației de la Varșovia, Radek Sikorski, a făcut această observație pe 8 martie, în timpul unei discuții în parlamentul polonez și l-a apreciat pe președintele francez pentru că nu a exclus această idee, scrie AP.

După discurs, diplomația de la Varșovia a postat pe rețeaua X o parte din declarațiile ministrului Sikorski în limba engleză, care sunau astfel: „Apreciez inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, pentru că lui Putin trebuie să îi fie frică, nu nouă să ne fie frică de Putin”, spune șeful diplomației poloneze.

Poziția ministrului polonez de externe despre posibilitatea de a trimite trupe NATO în Ucraina vine în contradicție cu cea a premierului țării, Donald Tusk. În timpul unei vizite oficiale la Praga, la sfârșitul lui februarie, Tusk a spus că Polonia nu intenționează să trimită trupe în Ucraina.

Luna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina.

Ulterior, oficialii francezi au încercat să clarifice observațiile lui Macron și să atenueze reacțiile, insistând în același timp asupra necesității de a trimite un semnal clar Rusiei că nu poate câștiga războiul pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Kremlinul a avertizat că, dacă NATO trimite trupe de luptă, un conflict direct între alianță și Rusia ar fi inevitabil.

XS
SM
MD
LG