Linkuri accesibilitate

Din nordul Europei și până la Vistula: Trupele NATO continuă antrenamentele Steadfast Defender


Steadfast Defender 2024 este cel mai mare exercițiu militar al NATO de la finele Războiului Rece, implicând pentru prima dată țări ca Finlanda și Suedia, până de curând neutre.
Steadfast Defender 2024 este cel mai mare exercițiu militar al NATO de la finele Războiului Rece, implicând pentru prima dată țări ca Finlanda și Suedia, până de curând neutre.

Cel mai mare exercițiu al NATO de la finele Războiului Rece, Steadfast Defender, continuă cu o serie de antrenamente în nordul Europei și Polonia. Pentru prima dată, este implicată și Finlanda, în calitate de membră a alianței.

Circa 20 de mii de militari din nouă state NATO erau pregătiți luni, să înceapă o traversare a celui mai lung fluviu al Poloniei, Vistula. Exercițiul este programat ca o parte a manevrelor de descurajare a unei eventuale agresiuni rusești, notează DPA.

Denumit Dragon 24, exercițiul va avea loc în apropierea orașului Korzeniowo, aflat la 100 de kilometri sud de Gdansk. În jur de 15 mii dintre militarii implicați în acest antrenament sunt din Polonia, potrivit guvernului de la Varșovia.

Sursa precizează că trecerea Vistulei va avea loc după construcția unui pod de pontoane. Exercițiul urmează să testeze abilitatea forțelor terestre, marine și aeriene, de a conlucra cu cele cibernetice, în cazul unei crize majore.

Țară membră a UE și NATO, Polonia se simte amenințată de Rusia, în special grație localizării sale și a experiențelor istorice. Mulți polonezi se tem că ar putea împărtăși într-o zi soarta vecinilor ucraineni.

În aceste condiții, guvernul de la Varșovia a majorat substanțial cheltuielile destinate apărării, acestea ajungând la 4% din PIB, cu mult înaintea altor state membre NATO. În același timp, premierul polonez, Donald Tusk, a afirmat în mai multe rânduri că amenințările președintelui rus, Vladimir Putin, la adresa Occidentului, ar trebui luate „în serios”.

Finlanda și Suedia, noii veniți

Tot la 4 martie, NATO dă startul unui alt exercițiu major, denumit Nordic Response 24, care va include peste 20.000 de soldați din 13 țări ale Alianței, cu scopul de a testa apărarea nordului Europei. În premieră, Finlanda va participa ca țară membră a blocului militar, noul președinte Alexander Stubb, urmând să efectueze o vizită în Norvegia, țară care conduce aceste manevre militare, scrie RFE/RL.

Peste 4.000 de soldați finlandezi vor participa la acest exercițiu militar, reprezentând cea mai mare participare de până acum a noului membru NATO la un exercițiu extern, potrivit armatei finlandeze. NATO mai informează că vor fi implicate și peste 100 de aeronave din Finlanda, Suedia, Norvegia și alte țări membre, inclusiv avioane de luptă, avioane cisternă de realimentare, de transport și recunoaștere, precum și diverse elicoptere, de rând cu peste 50 de nave, inclusiv fregate și submarine.

Finlanda are o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia și a aderat la NATO în aprilie 2023, renunțând la neutralitatea tradițională.

Vecina sa, Suedia, are și ea candidatura ratificată deja de toți membrii NATO, aflându-se în ultimele faze formale pentru a intra în alianța militară ca al 32-lea membru.

Exercițiul Steadfast Defender 2024 a început la 22 ianuarie, cu participarea a 90.000 de militari din țările NATO și Suedia.

Chiar dacă oficial nu au de-a face nimic cu Rusia, toată lumea le înțelege ca pe o pregătire de apărare, în caz de necesitate, de tot mai agresiva vecină estică.

Tensiunile dintre NATO și Rusia au crescut constant de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. În ultima perioadă, tot mai mulți oficiali occidentali avertizează asupra unui posibil conflict cu Rusia în următorii ani.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG