Ministrul finanțelor: deficitul bugetar poate crește cu aproape 50 %

Ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, a spus într-un interviu la Realitatea TV că, din cauza războiului din Ucraina, veniturile bugetare au scăzut, iar cheltuielile s-au modificat, așa încât va propune în maxim o lună rectificarea Legii bugetului pe 2022.

Din cauza perturbării relațiilor comerciale cu țările CSI, au scăzut veniturile din taxe vamale. Dar ultimele zile se observă o tendință de reorientare a antreprenorilor spre alte piețe, respectiv și o înviorare a încasărilor, a spus ministrul.

La capitolul venituri ratate, Budianschi a menționat plățile deocamdată înghețate dinspre Rusia către partenerii de afaceri moldoveni, dar și un volum mai mic de remitențe.

În ceea ce privește cheltuielile, ministrul finanțelor a recunoscut că multiplele crize și provocări au necesitat mai multe fonduri publice. „Când am elaborat bugetul, nu am știut că va fi criza energetică. Am cheltuit foarte mult pe compensații. Din lipsă de timp, mecanismul nu a fost bine gândit”, a spus Budianschi la Realitatea TV.

### Vezi și... ### Războiul din Ucraina va arunca economia moldoveană în recesiune, crede Adrian Lupușor, Expert-Grup

Deficitul bugetar era preconizat la 15 miliarde de lei, dar ar trebui mărit cu 6-7 miliarde, a spus ministrul. „Deficitul ar urma să fie acoperit în întregime din împrumuturi externe și granturi. Încă nu avem toate sursele, suntem în discuții și negocieri”, a spus Budianschi, precizând că deocamdată autoritățile nu planifică să taie cheltuieli capitale programate.

Executivul a cerut revizuirea programului cu FMI început la finele anului trecut, de asemenea a solicitat sprijin de la Uniunea Europeană și Banca Mondială. Zilele trecute, Parlamentul European a votat pentru acordarea unui ajutor macrofinanciar de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, dintre care 120 de milioane de euro sub formă de împrumuturi şi 30 de milioane de euro sub formă de granturi.

### Vezi și... ### FMI este gata să sprijine R. Moldova cu finanțare suplimentară