Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina va arunca economia moldoveană în recesiune, crede Adrian Lupușor, Expert-Grup


Războiul din Ucraina va cauza o creștere semnificativă a inflației în R. Moldova, dar acest efect va fi unul temporar și se va atenua în a doua jumătate a anului curent, a estimat Centrul analitic Expert-Grup, o organizație neguvernamentală de la Chișinău.

Războiul din Ucraina va arunca economia moldoveană în recesiune, crede Adrian Lupușor, Expert-Grup
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:54 0:00

„Vedem deja că influența războiului este și va fi una mare și pentru unele produse de larg consum, în special de import, prețurile vor crește mult peste 20 la sută”, a spus Adrian Lupușor, directorul Expert-Grup, într-un interviu la Europa Liberă. El adaugă; „Dar acest fenomen va fi unul temporar. Deci, șocul inflaționist, conform așteptărilor mele, urmează să înceapă să se disipeze chiar în a doua jumătate a acestui an, când creșterea prețurilor va încetini”.

„Prețurile nu vor reveni neapărat la nivelul de până la război și de până la scumpirea dramatică a energiei anul trecut , dar ritmul de scumpire se va încetini în a doua jumătate a acestui an”, crede expertul.

Efecte imediate și pe termen mediu ale războiului din Ucraina asupra economiei moldovene, potrivit directorului Expert-Grup, Adrian Lupușor:

  • suspendarea mai multor lanțuri de aprovizionare a R. Moldova cu produse alimentare, inclusiv din pachetul de bază;
  • suspendarea importurilor de materie primă pentru industrii de procesare, de exemplu industria mobilei ;
  • majorarea continuă a prețurilor la resursele energetice ;
  • nevoia de adaptare a companiilor, identificarea altor surse de import;
  • creșterea costurilor de transport și logistice;
  • efecte inflaționiste de runda întâi și de runda a doua, când scumpirea materiei prime de import se va reflecta și în creșterea costurilor la produsele finale, de exemplu a mobilei.

Războiul din Ucraina, observă economistul, a avut ca efect imediat suspendarea mai multor lanțuri de aprovizionare a R. Moldova cu produse alimentare, unele din categoria celor de bază, iar acest lucru s-a soldat cu un deficit temporar , ceea ce a și condus deja la scumpiri.

Adrian Lupușor
Adrian Lupușor

Totuși, „nu este cazul să analizăm scenarii dramatice”, spune Adrian Lupușor. Tendința inflaționistă va fi temporară, iar companiile se vor reorienta.

„Cu timpul, companiile se vor adapta și își vor restructura lanțurile de aprovizionare, găsind si alte căi de import. Stocurile vor reveni la cantitățile normale și aceasta se va reflecta și în nivelul prețurilor,” spune Lupușor.

Pentru producătorii locali, ar putea apărea și o oportunitate: să înlocuiască unele produse de import cu producție locală.

Economistul mai anticipează că, în condițiile unei rate mari a inflației, unei crize globale a prețurilor la energie și o criză de securitate în regiune, economia moldoveană va intra cel mai probabil în 2022 în recesiune.

„Este cel mai prost scenariu care există din punct de vedere macroeconomic, atunci când economia scade iar prețurile cresc... Și va fi o presiune foarte mare asupra sistemului finanțelor publice, care va trebui să compenseze efectele acestor creșteri de prețuri asupra familiilor care vor avea nevoie de suport”, a mai spus în interviul cu Europa Liberă directorul Expert Grup, Adrian Lupușor.

XS
SM
MD
LG