Mai puțin de o oră a fost nevoie luni pentru ca Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat să semneze un acord de constituire a unei noi majorități parlamentare, să anunțe o importantă remaniere guvernamentală și să investească cinci noi miniștri desemnați de PD.
Your browser doesn’t support HTML5
Lista vechilor oameni reveniți din nou în funcții este deschisă de vicepremiera pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, care a deținut funcția și în guvernul lui Pavel Filip, demis în vară de coaliția de atunci formată din socialiști și Blocul ACUM (PAS și Platforma DA). Lesnic l-a înlocuit pe Alexandru Flenchea, care înainte de a veni în acest post s-a ocupat de reglementarea transnistreană ca reprezentant al unor organizații internaționale, precum OSCE sau PNUD.
Cristina Lesnic a deținut funcția de vicepremier pentru Reintegrare din 10 ianuarie 2018, în perioada în care între Chişinău și Tiraspol părea să existe o bună înțelegere și când a fost semnat cunoscutul protocol de la Berlin. Protocolul presupunea deschiderea podului peste Nistru de la Gura Bîcului, acordarea de plăcuțe neutre mașinilor din regiunea transnistreană, echivalarea diplomelor de studii pentru studenții din Transnistria, slăbirea presiunilor asupra școlilor cu predare în limba română din Transnistria și a fermierilor moldoveni cu terenuri în stânga Nistrului etc.
Totuși, mai mulți experți în domeniu au criticat acești pași, spunând că ar constitui cedări de suveranitate din partea Chişinăului și au atras atenția că astfel de înțelegeri nu puteau fi realizate decât cu acordul personal al celor doi lideri ai momentului de atunci de la Chişinău și Tiraspol – oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Victor Gușan, șeful holdingului Sheriff care controlează realitatea politică și economică din regiunea separatistă.
### Vezi și... ### Igor Volnițchi: „Această coaliție va exista minimum până la alegerile prezidențiale”
Actualul ambasador al Republicii Moldova în Ungaria, Oleg Țulea, un vechi membru al Partidului Democrat, a fost numit ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Oleg Țulea a fost deputat de două ori, între 2005-2009 și 2011-2014. Între cele două mandate de deputat, după căderea comuniștilor în urma evenimentelor din aprilie 2009, a fost viceministru al Tineretului și Sportului din partea PD. Presa a scris că Oleg Țulea ar fi rudă cu președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, însă Diacov a negat această informație.
Noul ministru al Apărării desemnat de PD este Alexandru Pînzari, fost șef al Inspectoratului general de Poliție. Pînzari a condus Poliția atunci când, în vara anului trecut, Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc a refuzat să elibereze Casa Guvernului după eliminarea sa de la putere și numirea Cabinetului Maiei Sandu. Forțe ale poliției au împiedicat atunci accesul în clădire a noului cabinet. Alexandru Pînzari a fost demis la prima ședință a Guvernului condus de lidera PAS Maia Sandu. Vicepremierul și ministrul de Interne de atunci, Andrei Năstase, a cerut Poliției să „nu se compromită servind în continuare regimul Plahotniuc”.
### Vezi și... ### Poliţia disputată de guvernele Filip şi Sandu (VIDEO)
Alexandru Pînzari a contestat în instanță concedierea sa și a obținut câștig de cauză, împreună cu salariul pe șapte luni și cheltuielile de judecată achitate de Guvern. Presa a scris că aceste compensații s-ar fi ridicat la peste 100 de mii de lei. Conform deciziei instanței, Guvernul Ghicu l-a fost repus în funcția de șef al IGP pe data de 29 ianuarie 2020. Imediat după decizia de restabilire în funcție, Pînzari a scris cerere de demisie din proprie inițiativă.
Igor Șarov este noul ministrul al Educației, Culturii și Cercetării. Șarov a fost secretar de stat la minister în perioada guvernului Filip, când democrata Monica Babuc deținea funcția de ministră, din 2017. El a fost demis din această funcție în august 2019, de Guvernul Sandu, alături de mai mulți secretari de stat. Anterior, din 2013, a fost viceministru al Culturii.
Noul ministru al Economiei și Infrastructurii este Sergiu Răilean. Acesta a fost șef al Agenției pentru Servicii Publice între anii 2017 – 2019 și a fost demis după căderea PD-ului de la putere de noul Guvern condus de Maia Sandu. Anterior, acesta a fost director al Întreprinderii de stat Registru, în perioada în care actualul lider al PDM, Pavel Filip, era ministru al Tehnologiei și Informației. Până în 2011, Răilean a condus compania Tutun-CTC.
Guvern profesionist, tehnocrat, care are susținerea solidă a 58 de deputați…Premierul Ion Chicu
Președintele Igor Dodon a salutat remanierea guvernamentală, precum și crearea noii coaliții. „După mai bine de patru luni în sfârșit avem o majoritate stabilă – a fost creată PSDM – Platforma Social Democrată pentru Moldova. Începând de azi avem un Guvern profesionist, tehnocrat, dar care are susținerea solidă de 58 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova”, a spus Dodon la ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniștri.
Premierul Ion Chicu a declarat că executivul rămâne unul „tehnocrat și profesionist, axat exclusiv pe soluționarea problemelor cetățenilor”. Printre priorități, Ion Chicu a menționat gestionarea eficientă a epidemiei de coronavirus, dar și „soluționarea problemelor cronice, reforma justiția, statul de drept, o economie durabilă”.
Semnând Acordul de coaliție, PSRM și PDM și-au oficializat cooperarea politică începută cu demiterea guvernului de coaliție al Maiei Sandu, anul trecut. Lidera socialiștilor, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, este citată luni de presă cu declarația că este „o coaliție absolut necesară” care creează „o platformă parlamentară majoritară de orientare social-democrată”. La rândul lui, liderul PD Pavel Filip a spus că în cadrul noii coaliții, formațiunea lui va avea rolul „foarte clar” de a asigura aplicarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE.