Miniștrii de externe din 57 de state membre ale OSCE au reconfirmat vineri, 6 decembrie, importanța procesului de negocieri în formatul „5+2” ca mecanism unic de dialog pentru reglementarea conflictului transnistrean.
Într-o declarație privind reglementarea transnistreană, adoptată la finalul Consiliului ministerial al OSCE de la Bratislava, este reconfirmat sprijinul pentru „eforturile întreprinse în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare, pașnice și durabile pentru conflictul transnistrean cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, cu acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană”.
Declarația a salutat și pașii întreprinși în acest an în vederea facilitării călătoriilor persoanelor oficiale, anunță Biroul de reintegrare de la Chişinău.
Miniștrii de externe încurajează de asemenea părțile să continue măsurile de întărire a încrederii, prin Declarația cu privire la procesul de negocieri in formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană.
„Adoptarea declarației este un succes al eforturilor conjugate a echipei de negociatori din partea Guvernului Republicii Moldova, a declarat vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, citat de comunicat. Am reușit să echilibrăm pozițiile și astfel să creăm o conjunctură favorabilă continuării și diversificării subiectelor de pe agenda de negocieri”.
La Bratislava Chişinăul a cerut, într-un discurs ținut de ministrul de externe Aureliu Ciocoi, „retragerea trupelor și munițiilor străine” de pe teritoriul său.
Un mesaj dur a fost transmis Chişinăului la Bratislava de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, care a criticat debarcarea de către Partidul Socialiștilor a guvernului precedent condus de Maia Sandu și a spus că Bucureștiul își va reorienta asistența financiară pe care o acorda Republicii Moldova.
Președinția OSCE va fi preluată din 1 ianuarie 2020 de Albania.