România a calificat recenta debarcare a guvernului Maiei Sandu de către Partidul Socialiștilor drept „contrară intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor săi” și a anunțat „reorientarea” asistenței financiare pentru Chișinău.
Vorbind joi la o întâlnire cu omologul său moldovean Aurel Ciocoi în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, ministrul de externe român Bogdan Aurescu a lăudat „progresele importante” făcute de guvernul Maia Sandu în edificarea statului de drept și justiției independente și a insistat că de acum înainte orice ajutor occidental pentru Chișinău va trebui „reevaluat și condiționat strict”.
Aurescu a mai spus că „sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern”.
În comunicatul de presă românesc se mai spune că ajutoarele românești pentru obiective locale din Moldova vor continua, în interesul cetățenilor moldoveni.
Într-un comunicat de presă moldovenesc despre întâlnirea celor doi miniștri, criticile șefului diplomației române nu sunt menționate, dar este citat în schimb omologul său moldovean cu declarația că „schimbarea Guvernului Maiei Sandu cu un nou guvern tehnocrat, în circumstanțele politice bine cunoscute care se încadrează într-un proces democratic, nu trebuie să aibă în niciun fel un impact negativ asupra dezvoltării relațiilor privilegiate dintre cele două țări vecine”.
Fostul ministru de externe Nicolae Popescu a calificat drept extrem de „dur” avertismentul formulat de ministrul de externe român Bodgan Aurescu, spunând că așa comunicat de presă nu s-a mai văzut de la vreun partener extern de dezvoltare.
„Mai rău este că ceea ce spune comunicatul MAE al României este de fapt ceea ce cred și restul Uniunii Europene, Ucraina și SUA despre noua guvernare din Moldova…” – opinează Popescu.
În comentariul său, citat de Radio Chișinău, fostul ministru de externe adaugă: „Nu poți avea „politică externă echilibrată” atunci când pilonii guvernării actuale – Președintele, Prim-Ministrul și Ministrul Apărării au dat atâtea declarații dezechilibrate despre Ucraina, Uniunea Europeană, România și SUA, încât nici cinci Ministere de Externe nu le vor mai putea repara”.