Minoritățile etnice vor învăța gratuit limba română

Ministerul Educației a dat startul programului național de învățare a limbii române 2023-2025, prin intermediul căruia planifică să instruiască 6.500 de persoane de diferite etnii, inclusiv profesori și directori de grădinițe și școli sau refugiați din Ucraina.

Doritorii se pot înscrie online, începând de astăzi și până pe 26 mai. Potrivit ministrului Educației, Anatolie Topală, cursurile vor fi gratuite, iar procesul de studiere va avea loc atât cu prezență fizică, cât și online.

„Desfășurarea cursurilor gratuite se adresează cadrelor didactice și managerilor instituțiilor, persoanelor care activează în diverse domenii: justiție, medicină, economie etc. Nu trebuie decât să completeze un formular și și să se înregistreze”, a precizat ministrul.

Tot astăzi va fi demarată oferta pentru selectarea companiilor pentru organizarea cursurilor.

„Vrem să oferim tuturor cetățenilor din R. Moldova șansa de a cunoaște limba română, pentru a avea oportunități mai bune de studii și de angajare”, a mai spus Anatolie Topală.

Anterior, secretarul de Stat al Ministerului Educației, Adriana Cazacu a declarat Europei Libere că aceste cursuri ar putea fi organizate în cadrul universităților și școlilor de predare a limbilor străine.

Your browser doesn’t support HTML5

,,Timpurile s-au schimbat” | Cunoașterea limbii române, între necesitate și lipsă de specialiști

La final, participanții vor primi un certificat cu indicarea competențelor de învățare a limbii române. Ministerul Educației va aloca circa 6 milioane de lei pentru acest program, care se va desfășura timp 3 ani.