„A decide soarta poporului belarus pe la spatele lui este o crimă”. Reportaj foto de la protestul pașnic de la Minsk

Participanții la acțiunea de protest din Minsk de pe 7 decembrie 2019 au trecut în marș neautorizat prin centrul orașului. Coloana, în care erau în jur de o mie de oameni, mergea pe trotuare, respectând regulile de circulație. 

Acțiunea de protest a început la 11.30. O parte dintre protestatari au ieșit pe Bulevardul Independenței, unde au încercat să facă un lanț uman, ținându-se de mâini. 

Zeci de oameni stau pe ambele părți ale Bulevardului Independenței din Minsk.

După ora 12:00 oamenii s-au adunat în Piața Octombrie. Corespondentul serviciului belarus al Radio Svoboda a estimat că în piață au fost în jur de o mie de persoane.
 

Protestatarii țineau în mâini pancarte cu lozinci care cereau independență și drapele în culorile alb-roșu-alb. În piață au vorbit câțiva politicieni de opoziție și activiști civici cunoscuți în Belarus. 
 

Protestele au fost provocate de intențiile de „aprofundare a integrării” dintre Belarus și Rusia, de discuțiile cu privire la un cod fiscal comun al celor două țări, precum și de caracterul netransparent, închis al negocierilor. 
 

Milițienii prezenți în număr mic pe Bulevardul Independenței și în Piața Octombrie au chemat protestatarii să se împrăștie, dar nu au încercat să aplice forța. Însă în momentul în care participanții la protest au vrut să urce pe scările Palatului Republicii, aceștia au fost opriți de persoane în civil. 
 

Protestatarii din centrul Minskului au aruncat pe jos și au rupt portrete ale președintelui rus Vladimir Putin.
 

Politicianul de opoziție Nikolai Kozlov a declarat că Belarus și Rusia „trebuie să semneze acorduri obișnuite” și să aibă „relații bune, normale”, iar șefii de stat nu trebuie să adopte decizii „în secret, ca niște hoți”. 

„În lume sunt peste două mii de popoare și naționalități. Și doar în jur de două sute au reușit să-și creeze state independente. Noi, belarușii, suntem printre ei. Aceasta este valoarea noastră supremă”, a declarat la miting scriitorul belarus Vladimir Orlov. 
 

În jurul orei 14:00 protestatarii au pornit în marș din Piața Octombrie către Piața Independenței. 

După un scurt discurs ținut în Piața Independenței, politicianul de opoziție Pavel Severineț a cerut participanților la protest să meargă în Piața Libertății. La marș au participat, în diferite momente, între câteva sute și o mie de persoane. 

Acțiuni de protest în centrul Minskului împotriva unei mai mare integrări dintre Belarus și Rusia și împotriva lui Vladimir Putin.