Minut de reculegere în Parlament pentru victimele foametei organizate din 1946-1947

Minutul de reculegere ținut de deputați în plenul parlamentului din 25 aprilie.

Deputații în parlamentul Republicii Moldova au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor foametei organizate de regimul sovietic de ocupație în anii 1946-1947. Patru deputați ai blocului socialiștilor și comuniștilor au refuzat să se ridice în picioare.

„A fost o foamete groaznică organizată de regimul comunist din Rusia Sovietică, de care au suferit sute de mii de oameni. (...) Noi trebuie să nu uităm, și să vorbim despre această perioadă întunecată a trecutului. Este de datoria noastră să vorbim despre foamete, despre deportări, despre toate atrocitățile pe care le produce orice regim autoritar și dictatorial”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, înainte să anunțe minutul de reculegere.

Este al doilea an în care Republica Moldova comemorează oficial victimele foametei organizate din 1946-1947. Deputații PAS au decis, în aprilie 2022, ca ziua comemorării să fie cea de a treia sâmbătă a lunii aprilie, din fiecare an. Inițiativei s-au opus deputații socialiști, comuniști și din partidul Șor.

Istoricii estimează că între 150.000 și 200.000 de oameni au murit în anii foametei, când puterea sovietică din Basarabia anexată le-a confiscat țăranilor recoltele, în condiții de secetă severă.

Potrivit unor date cu care operează autoritățile, în perioada decembrie 1946 - august 1947, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare în Moldova sovietică. Alți 400 de mii au fost afectați grav de malnutriție, iar în anii următori mulți dintre ei și-au pierdut viața.

Cercetătorii spun că fostul regim a făcut tot posibilul ca numărul exact al victimelor să nu fie cunoscut, ca și crimele comise de sovietici în acea perioadă. Moscova a permis accesul la arhive, numai într-o anumită măsură, abia la finele anilor 1980, în perioada ultimului lider al URSS, Mihail Gorbaciov.

„Puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Generații la rând, supraviețuitorii au fost nevoiți să-și deplângă pierderile în tăcere. În memoria bunicilor și străbunicilor noștri, în fața părinților noștri, suntem datori să nu lăsăm uitării această tragedie, să vorbim despre ea, despre cei responsabili de această crimă și să comemorăm victimele nevinovate”, se spune într-un mesaj al președintei Maia Sandu, difuzat pe 20 aprilie, cu ocazia zilei de comemorare a victimelor foametei organizate din 1946-1947.

📰 Europa Liberă este și pe Google News