Guvernul le va propune joi, 10 februarie, transportatorilor un pachet de soluții, ca răspuns la cererea acestora de majorare a tarifelor pe fundalul scumpirii carburanților, în special a motorinei. Declarația aparține lui Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Printre aceste propuneri, secretarul de stat a menționat un tarif diferențiat în funcție de rata de îmbarcare, digitalizarea serviciilor în transportul public, proiecte de susținere a transportatorilor pentru renovarea parcului auto, scutiri de ordin fiscal aplicate în paralel cu o fiscalizare foarte strictă și o eficientizare urgentă a serviciilor de transport. Mircea Păscăluță a vorbit Europei Libere în ajunul grevei transportatorilor, anunțate începând de luni, 7 februarie, de una din organizațiile patronale a acestora, în semn de protest față de ceea ce organizația consideră a fi refuzul nejustificat al guvernului de a mări tarifele proporțional scumpirii carburanților. Autorii protestului, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, au reclamat, cu o zi înaintea acesteia, presiuni din partea autorităților ca să renunțe la manifestație, însă Mircea Păscăluță a negat că instituția ar avea vreo implicație. El a avertizat totodată călătorii că s-ar putea ciocni, în anumite zone ale țării, cu incomodități din cauza protestului și i-a îndemnat să caute soluții alternative de deplasare.
Your browser doesn’t support HTML5
Mircea Păscăluță: „În principiu, nu cred că este o oarecare dispută, sunt anumite poziții pe care le au transportatorii și poziția pe care o are ministerul. Noi de fiecare dată am comunicat cu dânșii, e un guvern nou, deci problemele nu au apărut acum, sunt probleme mai vechi. Acum ceea ce au invocat transportatorii a fost creșterea prețului la combustibil, la motorină, în special.
Noi înțelegem acest aspect. Din păcate, am discutat, de fiecare dată am dat curs tuturor solicitărilor, am avut, cred că, undeva în jur de cinci ședințe de când sunt la minister cu transportatorii, există un pachet de măsuri pe care ministerul și-a asumat să le întreprindă în următoarea perioadă. De fiecare dată le-am prezentat, am ascultat obiecțiile lor și le-am spus cum vedem noi soluțiile, însă, din păcate, ele nu pot găsi o rezolvare imediată, adică sunt anumite acțiuni sau măsuri pe care ar trebui să le întreprindem care necesită timp, necesită investiții și necesită inclusiv implicarea mai multor autorități.
### Vezi și... ### ANRE a stabilit pentru 20 ianuarie prețuri record la produsele petroliere principaleAcum, transportatorii spun că o obiecție foarte mare este majorarea prețului la motorină, noi înțelegem acest aspect, noi am făcut calcule, am făcut calcule inclusiv cu noul preț la motorină, joi urmează să avem o ședință cu dânșii, noi de săptămâna trecută i-am invitat,. Vom discuta pe baza ordinului cu tarife și o să le prezentăm soluțiile noastre.”
Europa Liberă: Imediat, dle Păscăluță, am să vă rog să ne dați niște detalii despre aceste măsuri, dar până atunci, motorina s-a scumpit, s-a scumpit cu mult și apare întrebarea – de ce, în aceste condiții, nu este justificată creșterea tarifului, așa cum zicea dl ministru Spînu încă în noiembrie? Asta spunea dumnealui că creșterea cerută de transportatori nu ar fi justificată.
Prețul, din păcate, la motorină a crescut, și a crescut cu mai mult de 4 lei...
Mircea Păscăluță: „Noi am mers conform metodologiei, și în metodologie se pune perioada anului trecut. Deci, media pe care ne-au prezentat-o, inclusiv conform datelor de la ANRE, era în jur de 16 lei, mai exact, 15,99 lei. Prețul, din păcate, la motorină a crescut, și a crescut cu mai mult de 4 lei...”
Europa Liberă: E peste 20 de lei acum, dacă nu greșesc...
Mircea Păscăluță: „Da... Din aceste considerente, noi am făcut calcule și o să le prezentăm joi transportatorilor, dar pe lângă aspectul prețului la motorină există un alt aspect foarte important care, din păcate, nu poate fi contabilizat, și anume rata de îmbarcare. Deci, conform inclusiv calculelor pe care le avem aferente metodologiei, prețul la tarif depinde de rata de îmbarcare.
Am avut un an pandemic, într-adevăr, adică am avut criza legată de pandemie, am avut anumite restricții, ceea ce a influențat, într-adevăr, cumva rata de îmbarcare, dar analizele pe care le-am făcut noi arată o diferență mare între rata de îmbarcare care este la nivel interraional, adică acele care asigură o conexiune cu Chișinăul și cele care sunt la nivel raional. Deci, la nivel interraional situația nu este foarte gravă, adică există o rată de îmbarcare acceptabilă, la nivel raional - noi înțelegem acest aspect - și din considerentele respective în proiectul de ordin am decis să implicăm autoritățile publice locale, ele fiind, practic, cele care cunosc realitățile din regiune și, prin intermediul avizelor, să poată să fie aplicat un tarif diferențiat de cel standard.
### Vezi și... ### Transportatorii din R. Moldova au cerut din nou majorarea tarifelor și amenință cu noi protestePrin intermediul unui aviz al consiliului local, noi am stabilit, inclusiv prin proiectul ordinului anterior, plafoane mai mari, dar cu implicarea autorităților publice, adică cu un aviz al consiliilor locale, fiindcă ele cunosc, într-adevăr, care este situația. Noi înțelegem și poziția transportatorilor care nu pot să meargă cu un tarif mai mic acolo unde nu există rată de îmbarcare și trebuie să oferim soluții. Acestea sunt soluții de moment, dar noi n-o să ne oprim la aplicarea unui tarif diferențiat, noi o să demarăm un proiect de susținere pentru ca transportatorii să-și poată procura vehicule mai noi.
Nu există un sistem contabilizat care să ne arate datele reale în ceea ce privește rata de îmbarcare...
Urmează ca săptămâna aceasta să prezentăm un pachet de soluții pe care să-l implementăm etapizat și care va fi atât în favoarea cetățenilor, cât și în favoarea transportatorilor. Din păcate, nu există un sistem contabilizat sau fiscalizat care să ne arate, într-adevăr, datele reale în ceea ce privește rata de îmbarcare și din aceste considerente, acum suntem în discuții cu finanțatorii externi și o să venim cu un pachet de digitalizare a tot ceea ce ține de transportul public, ca să putem să avem o evidență, fiindcă este în favoarea tuturor o oarecare digitalizare, o fiscalizare și o contabilizare corectă a tuturor pasagerilor, deoarece astfel noi putem să ne dăm seama nu că neapărat de rentabilitatea, dar de eficacitatea mai multor rute, fiindcă, din păcate, noi avem pe același traseu foarte multe rute și noi trebuie să venim cu o anumită soluție ca să eficientizăm utilizarea acestor rute, ceea ce va duce inclusiv la o rată de îmbarcare mai mare și pentru transportatori la fel va fi o chestie care este benefică și pe care ei o așteaptă.”
Europa Liberă: Pentru cei care se întreabă ce are una cu alta și de ce să nu majorăm tariful atunci când s-a scumpit combustibilul, iar în paralel să facem și aceste acțiuni, tot ce se poate face pentru eficientizarea transportului, cum ați răspunde?
Mircea Păscăluță: „La momentul de față, noi am demarat anumite proceduri, am luat în calcul noile prețuri la motorină, un nou proiect de ordin urmează să fie prezentat săptămâna viitoare în cadrul ședinței cu transportatorii. În ceea ce privește digitalizarea și eficientizarea rutelor și programelor, noi suntem în etapa de analiză, dar și de discuții, urmează să avem vizite în străinătate, vizite de preluare a bunelor practici ce la colegii noștri din Europa în ceea ce ține de digitalizare și implicarea Agenției Naționale de Transport Auto în acest proces; în paralel suntem în discuții și vrem să demarăm un nou program cumva de susținere pentru renovarea parcului autor, la fel săptămâna viitoare urmează să fie prezentat.
Sunt anumite solicitări din partea transportatorilor în ceea ce ține de anumite scutiri de ordin fiscal care la fel urmează să le discutăm, să le analizăm, ele ar trebui să vină cu o fiscalizare destul de strictă și de evidență a tot ceea ce ține de transportul rutier de pasageri. Da, ar lua ceva timp, dar asta este unica soluție reală atât pentru ramură, cât și pentru noi ca organ central de specialitate în domeniul respectiv, să eficientizăm tot ceea ce ține de transportul rutier și după asta o să putem să gestionăm corect și eficient tot ceea ce ține de rutele care se deservesc sau care nu se deservesc, de rata de îmbarcare, confort, inclusiv având un sistem care este foarte bine pus la punct.
Noi o să putem să-l obținem inclusiv prin discuțiile cu partenerii noștri externi, cu eventuali finanțatori, să obținem anumite granturi pentru renovarea și pentru asigurarea unui confort pentru pasageri și să identificăm inclusiv rute care o să aibă un aspect mai mult social, pentru că pentru noi o prioritate este, de fapt, ca cetățenii să aibă acces la transport public confortabil și sigur.”
### Vezi și... ### Ministrul infrastructurii respinge cererea transportatorilor auto să scumpească biletele
Europa Liberă: Până atunci, dle secretar de stat, până se întâmplă lucrurile acestea despre care vorbiți, ce se va întâmpla cu tariful?
Mircea Păscăluță: „Va fi aplicat un tarif diferențiat. Ce presupune asta? Asta presupune că noi vom stabili anumite plafoane la nivel interraional și la nivel raional. După asta, vom implica autoritățile publice locale, ca ele, printr-un aviz, să permită transportatorilor să aplice un tarif diferențiat în zonele unde într-adevăr există o necesitate, fiindcă inclusiv din discuțiile pe care le-am avut cu cetățenii reiese că cetățenii sunt gata să achite poate un tarif mai mare, dar să aibă acces la transport, deoarece este o problemă foarte mare, într-adevăr.
Unii transportatori refuză să facă anumite curse la nivel raional, dintr-un sat până în centrul raional, din cauza faptului că sunt foarte puțini oameni și nu este rentabil. Noi nu putem să intervenim și să-i obligăm, noi venim cu soluții atât pentru transportator, cât și pentru cetățeni – acestea ar fi soluțiile de moment. Deci, precizez, ceea ce ține de tarif e doar o soluție de moment, fiindcă problema trebuie privită în complexitate și noi am demarat anumite procese care urmează să ducă la finalitatea dorită.”
Europa Liberă: Deci, dacă vor fi creșteri, vor fi numai acolo unde sunt absolut necesare, asta ar presupune un tarif diferențiat?
Urmează să stabilim noile tarife plafonate care vor fi anunțate săptămâna viitoare...
Mircea Păscăluță: „Urmează să stabilim noile tarife plafonate care vor fi anunțate săptămâna viitoare. Pentru unele localități din unele zone cu avizul pozitiv al consiliului local, al autorității publice locale poate chiar și cu un tarif diferențiat, adică acolo unde, într-adevăr, este nevoie, fiindcă noi am avut discuții cu reprezentanții primăriilor și de comun am decis că ei au să aplice anumite proceduri specifice în ceea ce ține de consultarea cetățenilor din localitate cu privire la problemele pe care le au pe domeniul de transport, o să discute cu transportatorii, o să poată să pună anumite condiții ca să fie aplicat un tarif diferențiat.”
Europa Liberă: De ce această Asociație Patronală a Operatorilor de Transport Auto nu este de acord, iată, cu această cale de parcurs pe care o propuneți Dvs.? Și, apropo, câți din transportatori reprezintă această asociație?
Mircea Păscăluță: „Nu pot să vă spun care sunt motivele reale ale acțiunilor respective, ceea ce pot să vă spun este că noi discutăm cu toți transportatorii, mulți înțeleg și vin inclusiv cu soluții viabile pe care noi urmează să le implementăm. Ca minister, de fiecare dată am spus că noi respectăm dreptul de a protesta, dar trebuie să înțelegem că în urma acestor sistări în semn de protest vor avea de suferit cetățenii.
Există posibilitatea cumva ca să fie sistat transportul în mai multe zone din țară, dar e o asociație, noi am discutat cu alte asociații, colegii noștri de la Agenția Națională de Transport Auto au făcut un demers către majoritatea transportatorilor ca să ne prezinte informații cu privire la eventualele sistări. Am primit cinci răspunsuri, dintre care erau vreo patru transportatori care ne-au anunțat că vor sista transportul în semn de protest, noi înțelegem că există posibilitatea ca în anumite regiuni să fie sistat transportul, așa că rugăm cetățenii cumva să ia în calcul eventuale sistări în planificarea activităților care presupun folosirea transportului public. Sperăm că cetățenii nu vor avea de suferit, adică nu vor simți această incomoditate.”
Europa Liberă: Apropo despre discuția Dvs. cu CALM-ul, cu primarii, această asociație – APOTA pe scurt se numește ea – a difuzat un comunicat, l-ați văzut probabil și Dvs., în care ar fi afirmat că primarii ar amenința companiile de transport că, dacă vor participa la protest, riscă să-și piardă afacerile. Ce știți despre asta?
Mircea Păscăluță: „Eu am discutat cu reprezentanții de la CALM. Deci nu au fost astfel de cazuri și aș dori dacă eventual există anumite presiuni să vină să le documenteze, fiindcă la nivel declarativ pot fi declarate foarte multe chestii.”
Europa Liberă: Citez, dle secretar de stat, dintr-o postare a dlui Spînu din 2 februarie: „Un grup mic de transportatori au început să șantajeze o țară întreagă că vor sista cursele de transport” și citează dumnealui dintr-un mesaj al unui transportator din care ar rezulta că se urmărește să se revolte pasagerii, iar comentariul dlui Spînu la asta era: „E urât. Îndemn toți transportatorii să nu se lase provocați la astfel de comportamente”. Ce anume a avut în vedere dl Spînu?
Mircea Păscăluță: „Mesajul care a fost publicat de către dl Andrei Spînu, de fapt, arată că unul din presupusele obiective este faptul ca anume pasagerii să se revolte, ceea ce nu este corect și este urât, fiindcă pentru noi este important ca pasagerii să nu aibă de suferit, însă, din păcate...”
Europa Liberă: Deci nu-i vorba de implicații politice, e vorba despre transportatori care ar vrea să-și obțină cât mai mulți aliați printre pasageri sau cum de înțeles?
Mircea Păscăluță: „Nu aș vrea să comentez dacă sunt sau nu sunt implicații politice, dar mesajul prezentat prin care s-ar fi dorit ca pasagerii sau cetățenii acestei țări să se revolte în situația dată, utilizând mecanisme prin care îi lipsești de anumite necesități, care pot fi și necesități vitale, oamenii trebuie să meargă la serviciu, oamenii trebuie să meargă la spitale și să utilizezi chestia respectivă pentru a revolta nu este corect și noi nu vom permite astfel de manipulări sau un șantaj de acest gen.”
Europa Liberă: De ce? Iată și Dvs. folosiți cuvântul „șantaj”, care-i șantajul?
Poziția ministerului nu este una conflictuală, noi dorim să dezvoltăm ramura...
Mircea Păscăluță: „Șantajul este faptul că se folosesc cetățenii, pasagerii să fie revoltați, ceea ce nu trebuie să se întâmple de fapt. Poziția ministerului nu este una conflictuală, noi dorim să dezvoltăm ramura, este o ramură a economiei vitală, fiindcă acoperă necesități sociale. Înțelegem acest lucru și de fiecare dată am mers pe metoda de comunicare, nu pe metodă de presing sau a implica cetățenii să fie revoltați.
Joi va fi prezentat noul ordin cu privire la tarif, care va fi prezentat inclusiv transportatorilor și după asta, cel mai probabil, vom avea o conferință de presă în care vom ieși și vom prezenta pachetul de modificări și soluții pe care urmează să-l implementăm ca și minister. Încă o dată îndemn cetățenii, dacă cunosc în regiunea unde activează că urmează să fie sistat transportul să găsească alte modalități de a ajunge unde trebuie să ajungă, fiindcă pentru noi este foarte important ca cetățenii să nu sufere.”