Mitropolia Moldovei cere autorităților să nu legalizeze parteneriatele LGBT 

ÎPS Mitropolit Vladimir, capul Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei

Mitropolia Moldovei califică drept „strigătoare la cer” decizia Curții Europene a Drepturilor Omului din 17 ianuarie și cere autorităților de la Chișinău să nu recunoască legale cuplurile formate din persoanele de aceleași sex.

„Cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în țara noastră va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului”, avertizează Mitropolitul Moldovei Vladimir, într-o opinie publicată pe site-ul Mitropoliei.

### Vezi și... ### Cuplu LGBT+ din R. Moldova, după decizia CEDO: „Vrem să fim o familie recunoscută de stat”

Capul Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, îndeamnă credincioșii să ia atitudine „pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc” și amintește guvernanților că au fost votați de „majoritatea covârșitoare” a creștinilor-ortodocși, și nu de „o minoritate homosexuală infimă”.

„Stimați reprezentanți ai puterii, nu sunteți veșnici pe tronul cârmuirii și de domniile voastre depinde cum veți rămâne înscriși în istorie: ca niște oameni cu demnitate, care respectă istoria, tradiția, cultura și credința poporului care v-a oferit încrederea sau ca niște trădători care promovează «valori» străine acestui neam, de dragul unor trecătoare beneficii și recunoștințe”, se arată în mesajul Mitropolitului Vladimir.

### Vezi și... ### Laboratorul social | Cum e să fii homosexual în R. Moldova? 

​„Pentru a nu lăsa loc de interpretări”, Mitropolia menționează că „nu s-a opus și nici nu se opune” aspirațiilor europene ale R. Moldova, dar „își dorește ca această integrare să aibă loc cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei”.

Angelica Frolov, coordonatoarea programului de lobby și advocacy a organizației GENDERDOC-M, a scris pe Facebook că declarația făcută de Mitropolia Moldovei pe pagina sa „este instigare la ură și discriminare și conține amenințări și chemare la nesupunere, este o încălcare penală gravă”.

Pe 17 ianuarie, CEDO a cerut statelor-membre ale Consiliului Europei și celor semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, inclusiv Republicii Moldova, să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile LGBT.