Linkuri accesibilitate

Laboratorul social | Cum e să fii homosexual în R. Moldova? 


Vasile Micleușanu este invitatul noului episod al podcastului „Laboratorul social”.
Vasile Micleușanu este invitatul noului episod al podcastului „Laboratorul social”.

Persoanele față de care se atestă cea mai mare neacceptare în societatea R. Moldova sunt cele din comunitatea LGBT.

Nu acceptă să trăiască în aceeași localitate cu o persoană LGBT 70% dintre moldoveni, iar aproape 78 la sută nu-și doresc să fie vecini cu o persoană LGBT, conform unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în 2020 care măsoară nivelul de acceptare a grupurilor minoritare de către populația Republicii Moldova.

În acest episod din podcastul „Laboratorul social”, Victoria Coroban împreună cu invitatul său Vasile Micleușanu încearcă să înțeleagă cum se explică un grad atât de înalt de neacceptare față de persoanele LGBT. „Problema este că tratăm ca pe o amenințare lucrurile pe care nu le înțelegem. Și din cauza asta se pornește toată această ură și această discriminare”, spune Vasile.

Cum e să fii homosexual în R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00

De ce anume sunt legate temerile moldovenilor și cât de fundamentate sunt? Ce știu moldovenii despre persoanele LGBT și cât din ceea ce știu este adevărat?

Vasile împărtășește propria experiență și explică provocările prin care trec persoanele homosexuale în societatea noastră.

„În momentul în care te descoperi, în momentul în care îți formezi personalitatea ta, îți dai seama că tu ai alte preferințe. Și te sperii în momentul ăla. Pentru că noi creștem într-o lume heteronormativă, în care relațiile dintre un bărbat și dintr-o femeie sunt considerate normă. Și tu vezi doar acest exemplu. Și în momentul în care tu simți că ai niște dorințe sau niște impulsuri total diferite, total opuse de exemplul pe care-l vezi, te sperii foarte mult.”

„Laboratorul social”poate fi găsit și pe Apple Podcasts, Google Podcasts și YouTube. Peste hotare, podcastul este accesibil și pe Spotify.

  • 16x9 Image

    Victoria Coroban

    Îmi place să observ oamenii, procesele și fenomenele din societate. Primele emisiuni radio în direct le-am realizat la vârsta de 15 ani la Nisporeni. După ce am absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea din București am lucrat în producție de film și management cultural. În 2011 am revenit în radio odată cu lansarea Radio România Chișinău, unde am făcut emisiuni pe subiecte sociale. Din noiembrie 2022 realizez podcastul „Laboratorul social” la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG