Mitropolitul Vladimir se plânge că bisericile nu au fost incluse în primul val de relaxări

De Blajini, cu cimitirele închise

Mitropolitul Vladimir al Moldovei s-a plans că bisericile și slujbele religioase nu au fost incluse în primul val de relazări a restricțiilor impuse de guvern pentru a încetini răspîndirea pandemiei de coronavirus, relatează Agora.md.

„Cerem respectuos temperarea atitudinii dușmănoase și disprețuitoare față de biserică, umilită și îngenunchiată în ultima perioadă” se arată într-o scrisoare deschisă adresată de Mitropolit premierului Ion Chicu. MItropolitul s-a plâns și de amenizile pe care le-au primit unele biserici, care au au respectat regulile impuse pe timpul stării de urgență.

Mitropolitul Vladimir scrie totodată că este întrebat „pe bună dreptate” de mai mulți preoți de ce conducerea Mitropoliei a cedat „atât de ușor”, acceptând restricțiile impuse de autorități.

Slujbele pot fi desfășurate doar cu cel mult trei clerici și fără enoriași iar Paștele Blajinilor a fost amânat, de către Mitropolia Moldovei pentru iunie, pentru a se evita aglomerațiile în cimitire.

### Vezi și... ### Ion Chicu îi îndeamnă pe moldoveni să stea acasă de Paștele Blajinilor

În replica, premierul Ion Chicu a reamintit că guvernul a fost nevoit să interzică pe timp de pandemie activitățile religioase pentru siguranța populației, așa cum au făcut și alte țări. „… ca și în multe alte state, inclusiv Rusia sau Italia, guvernul Republicii Moldova a fost nevoit să interzică pe perioada pandemiei activitățile religioase cu participarea credincioșilor. Îmi asum totalmente această decizie, deoarece a fost vorba de sănătatea și viața oamenilor”, scrie premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Pe 27 aprilie a avut loc prima fază a relaxării restricțiilor impuse de guvern iar premierul Ion Chicu a declarat atunci cănu va cere prelungirea stării de urgență după 15 mai.