Miza compromiterii lui Iohannis

Ministrul justiției, Tudorel Toader, București, 15 octombrie 2018

Cum și-a asigurat mandatul ministrul Justiției.

Ministrul Justiției a ieșit astăzi întărit din luptele subterane care se dau în interiorul coaliției de guvernământ. Votul din Parlament, care-i reconfirmă poziția, vine după ce liderul principalului partid aflat la putere, Liviu Dragnea sugerase cu zi înainte, că ar putea fi sacrificat și că fiecare parlamentar va vota cum vrea. Moțiunea simplă inițiată de opoziție, cu titlul „Ministrul Justiției un ministru de nota patru” a căzut cu un scor de 171 (împotriva) la 99 (pentru). Liberalii și Uniunea Salvați România l-au acuzat pe Tudorel Toader că a „abandonat” justiția „în mâna infractorilor”.

Moțiunea simplă nu are puterea de a dărâma un ministru, dar ar fi putut să ofere muniție împotriva lui, dacă ar fi trecut. În PSD există o rumoare care persistă de mai multă vreme împotriva ministrului Toader, acuzat în spatele ușilor închise că a tergiversat Ordonanța de urgență privind grațierea și amnistia, document care i-ar putea salva pe demnitarii de toate rangurile care au dosare penale sau condamnări.

Se pare că ar fi refuzat să semneze o astfel de ordonanță, dar în schimb, pentru a-și prelungi mandatul, ministrul Justiției a declanșat săptămâna trecută revocarea procurorului-general, Augustin Lazăr. În plus, Tudorel Toader a promis că va publica documente din care rezultă că procurorul-general a fost numit fără respectarea procedurilor și că există date despre un dosar al președintelui Klaus Iohannis, clasat de actualul procuror-general. În această seară, un comunicat de presă al ministerului Justiției pune în practică promisiunile lui Tudorel Toader.

Indirect, ministrul Justiției ar vrea să-l acuze pe șeful statului că l-ar fi numit pe Augustin Lazăr în funcția de procuror-general, fiindcă i-ar fi fost dator, după clasarea unui caz al acestuia în 2013, deci înainte de algerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte. Miza compromiterii președintelui ar putea fi pentru PSD chiar mai importantă decât ordonanța de salvare a politicienilor cu probleme penale, fiindcă în acest moment Klaus Iohannis este favorit în cursa prezidențialelor de anul viitor.

Încă nu au fost scoase la iveală documentele care ar putea proba declarațiile ministrului Justiției, dar Toader a cerut voie Consiliului Superior al Magistraturii să le publice.

Ministrul Justiției a reușit să o dizloce astă-vară pe Codruța Kovesi de la vârful Direcției Naționale Anticorupție, pe baza unei proceduri, care va fi folosită și în cazul procurorului-general. Totuși, ministrul s-a ferit până acum să-și asume gesturi radicale, așteptănd mereu ca alte instituții să-i asigure un soi de credibilitate: Curtea Constituțională în cazul revocărilor, iar acum Consiliul Superior al Magistraturii. Acuzațiile lui Tudorel Toader sunt însă destul de superficiale prin contrast cu rezultatele procurorului-general, care este bine văzut în rapoartele de la Bruxelles, iar imaginea lui publică în țară este cea a unui om echilibrat, profesionist cu orientare pro-occidentală.