Moldova ar putea cumpăra din România gaze, păcură și lemne

Prim-ministra Natalia Gavrilița și omologul său român, Nicolae Ionel Ciucă.

R. Moldova discută cu România despre posibilitatea de a cumpăra gaze naturale, păcură și lemne, în anticiparea unei eventuale limitări sau sistări a livrărilor de gaze naturale de la concernul rus Gazprom. Declarația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița, în timpul vizitei la București.

„Avem deja o achiziție de 14.000-15.000 de tone de păcură, dar avem nevoie de o cantitate mai mare, care să fie livrata regulat pe parcursul următoarelor luni”, a spus șefa guvernului, într-un interviu pentru Euronews România.

Gavrilița a mai spus că autoritățile moldovene se pregătesc pentru orice scenariu, de aceea au luat măsuri de raționalizare a consumului de gaze, cu 30%, 50% și 100%.

Chișinăul nu au primit încă un răspuns clar că Gazprom va continua să asigure cu gaze R. Moldova în perioada rece a anului.

„Am trimis solicitări referitor la amânarea plăților, dar mai avem un subiect dificil în relația contractuală cu Gazprom, ce ține de auditarea unor datorii istorice. Aici Gazprom ne-a spus că data-limită este 1 octombrie. Noi nu putem audita aceste datorii până atunci și am solicitat amânarea până pe 31 mai 2023 și vom vedea cum negociem acest aspect”, a precizat Gavrilița.

Natalia Gavrilița participă astăzi la București la „Moldova – Romania: Capital Bridges” – primul forum la nivel înalt dedicat promovării piețelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului.

Guvernul anunță într-un comunicat de presă că Natalia Gavrilița a discutat cu omologul său român, Nicolae Ionel Ciucă, despre stocarea gazelor naturale în depozitele din România, necesitatea creșterii cantității de masă lemnoasă și participarea companiilor din România la licitațiile organizate de Termoelectrica pentru achiziția de păcură.

Cei doi oficiali au mai vorbit despre colaborarea în domeniul agriculturii și despre fluidizarea traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.