Linkuri accesibilitate

Cum se pregătesc autoritățile municipale de o eventuală sistare a gazelor


Termoelectrica, în proces de pregătire pentru perioada rece a anului.
Termoelectrica, în proces de pregătire pentru perioada rece a anului.

În cazul în care Gazprom va sista livrarea gazelor către Moldova, Termoelectrica va trece la o sursă alternativă de combustibil pentru producerea agentului termic și energiei electrice. Furnizorul din Chișinău are în stocuri păcură pentru o lună și jumătate, susțin autoritățile municipale.

Consilierul pe probleme locativ-comunale al primarului general, Tudor Gîrbu, a declarat, la ședința operativă a primăriei, că întreprinderea a lansat o licitație pentru achiziționarea a 190.000 de tone de păcură, pentru a putea activa toată perioada rece a anului.

Și întreprinderea municipală Apă-Canal Chișinău are în gestiune trei centrale de producere a apei calde și a energiei termice, amplasate în orașul Codru, pe strada Costiujeni și în preajma aeroportului.

„Apă-Canal a lansat, la fel, o licitație pentru a trece la surse alternative, adică de la gaz la motorină”, a spus Gîrbu.

În cazul în care va fi sistată alimentarea cu gaz, furnizorul de energie electrică, Premier Energy, recomandă populației să utilizeze cu prudență aparatele casnice de încălzire, să limiteze consumul de energie electrică și să respecte tehnica de securitate, pentru a evita incendiile. Compania va suplini numărul echipelor de intervenție, în cazul suprasolicitărilor și avariilor la rețele.

Funcționarul susține că 95 la sută din instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău sunt pregătite pentru sezonul rece. 19 dintre acestea sunt incluse în programe de eficiență energetică. La fel, și trei spitale din Chișinău. Este vorba de spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” și spitalele municipale „Sfânta Treime” și „Gheorghe Paladi”. Lucrările au fost finanțate de Banca Mondială.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG