Declarația Legislativului de la Chişinău prin care se deplânge „hărțuirea continuă” a oficialilor moldoveni de către Federaţia Rusă şi imixtiunea agresivă a Moscovei în politica moldovenească reprezintă un truc de PR politic, crede analistul Ion Tăbârţă.
Documentul adoptat de Parlament a fost promovat de majoritatea PD-PPE, fiind susţinuţi de liberali şi liberal-democraţi. Declaraţia prin care se condamnă ceea ce politicienii de la Chişinău numesc amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova, reprezintă un răspuns la o altă declaraţie, adoptată unanim pe 24 ianuarie în cadrul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse. Legislatorii de la Moscova au protestat faţă de legea în baza căreia, începând de săptămâna viitoare, retransmiterea unor programe ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova ar urma să fie restricţionată.
În opinia analistului politic Ion Tăbârţă, cetăţenii moldoveni asistă la un gest de PR politic, a cărui menire e să distragă atenţia publică de la grijile cotidiene:
„Desigur, aceste probleme nu merită neglijate însă, totuşi, cetăţenii moldoveni au nevoie de altceva, au nevoie de reforme cu caracter social-economic care ar duce la îmbunătăţirea vieţii lor şi, totodată, de anumite decizii care ar duce la democratizarea societăţii moldoveneşti. Or, pe aceste subiecte nouă guvernarea cumva încearcă, la nivel de PR, să ne spună că totul este bine. De aceea, atâta timp cât guvernarea nu are alte alternative reale, care ar fi teme de campanie în electorală, atunci, desigur că ei vor merge pe aceste teme cu caracter geopolitic care convin de minune şi Partidului Socialiștilor.”
Tot cu substrat politic par să fie, în opinia redactorului-şef al ziarului Observatorul de Nord de la Soroca, Victor Cobăsneanu, şi declaraţiile „pro-statalitate şi anti-unire” pe care le-ar fi adoptat câteva zeci de primării din ţară, mai ales cele în care domină socialiştii. Acţiunea a urmat la scurt timp după ce mai multe localităţi din ţară au semnat, simbolic, o declaraţie de unire cu România, pentru a marca astfel centenarul Unirii Basarabiei cu România. Asemenea gesturi fac un mare deserviciu societăţii moldoveneşti, constată Victor Cobăsneanu:
„Societatea şi aşa divizată se divizează şi mai tare. Ştiţi, ceea ce se întâmplă acum în societate este şi un examen pentru foarte multă lume şi nu numai politică. Acum se află foarte multe lucruri despre conducătorii de diferit rang care ieri vorbeau una dar astăzi acţionează absolut invers. Chiar unii şefi de partid au declarat că e vorba de un gest simbolic, însă liderii lor din teritoriu s-au speriat şi, vă spun, ieri vorbeau una, iar azi despre cu totul altceva.”
Victor Cobăsneanu mai constată că partidele politice de la Chişinău intră treptat în campanie electorală care, din câte se pare, va fi dominată din nou de subiecte geo-politice.