Majoritatea şi opoziţia parlamentară de la Chişinău au profitat astăzi din plin de prima de după vacanţa de iarnă şedinţă a legislativului pentru a se poziţiona în dezbaterile privind unionismul, statalismul şi atacurile ruse, toate aceste dezbateri văzute deja de observatori ca teme principale ale viitoarei campanii electorale.
Într-o declaraţie adoptată astăzi de parlament prin majoritatea PD-PPE şi sprijinul PLDM şi PL, autorităţile de la Chişinău fac apel la cele ruse să înceteze ceea ce textul declaraţiei numeşte „denigrarea” prin propagandă televizată a statului R. Moldova, la fel a „hărţuirii” oficialilor politici de la Chişinău.
Apelul este, de fapt, un răspuns la o declaraţie de acum două săptămâni a Dumei de Stat din Federaţia Rusă, prin care forul legislativ rusesc protestase împotriva noii legislaţii moldoveneşti ce restricţionează retransmiterea unor programe rusești pe teritoriul R. Moldova.
Legiuitorii moldoveni califică drept neîntemeiat acel demers al Dumei şi cer, totodată, autorităţilor de la Moscova să oprească implicarea unor entităţi ruse în procesul electoral din R. Moldova, implicare care ar avea loc prin „patronarea unor partide de stânga”, adică a socialiştilor.
Atât liberal-democraţii, cât şi liberalii nu au ascuns că plasează decizia democraţilor de a răspunde declaraţiei ruse în categoria unor gesturi ce fac parte din „jocuri politice” ordinare.
Aşa cum a sugerat, bunăoară, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc:
„Au fost făcute declaraţii în Duma de stat care necesită un răspuns. Dar, pe viitor, recomandăm autorilor să se gândească că jocurile politice ne fac foarte slabi în această constrângere geopolitică.”
Sau liderul liberal, Mihai Ghimpu, care a lăsat totodată să se înţeleagă că mai speră la o negociere cu majoritarii pentru a obţine, în schimbul voturilor pentru acest document, sprijin pentru iniţiativa sa de ieşire din CSI:
„Am propune să examinăm împreună declaraţia PD cu proiectul nostru de ieşire din CSI.”
Ambele grupuri parlamentare mici au sprijinit totuşi prin vot declaraţia.
Socialiştii, în mod previzibil, au părăsit sala, protestând. Li s-au alăturat şi puţinii comunişti care au mai rămas în grupul parlamentar condus de Vladimir Voronin:
„Duma nu a făcut decât să răspundă insinuărilor voastre. Şi voi acum începeţi a aiuri. Că e geopolitică, că e nu ştiu ce. Aţi învăţat cuvinte din dicţionar şi le folosiţi aceste prostii. Eu în genere nu înţeleg de ce faceţi voi asta: când este internet, când este WiFi…”, a spus liderul comunist.
Socialiştii nu au plecat însă fără a încerca, fie şi fără speranţă, să aducă în parlament o declaraţie de condamnare a declaraţiilor „de unire” semnate simbolic, pentru a marca centenarul unirii Basarabiei cu România, de aleşi locali din câteva localităţi. Ceva mai devreme, preşedintele Igor Dodon a încercat să convoace Consiliul Suprem de Securitate pe această temă şi nu s-a abţinut să ameninţe aceşti aleşi locali, iar ulterior se pare că a găsit o metodă mai pragmatică de răspuns: a anunţat că câteva zeci de localităţi ar fi semnat deja contra-declaraţii „pro-statalitate şi anti-unire”.
Democraţii, prin vocea liderului fracţiunii, Marian Lupu, au lăsat clar de înţeles că dezaprobă ambele demersuri:
„Toată această luptă virtuală se bazează pe faptul că extremele stânga şi dreapta se auto-alimentează într-un an electoral. Citesc din Newsmaker.md: „Cum unioniştii au ajutat stataliştii să înceapă campania electorală”. Bravo!”, a spus Lupu, citând un articol apărut zilele trecute în presa de la Chişinău.
Chiar dacă aşa stau lucrurile, şi declaraţiile pro-unire au furnizat socialiştilor un excelent start de campanie electorală, observatorii politici nu văd prea mari diferenţe între această controversă şi, bunăoară, brusc apărutul curaj al majorităţii în raport cu propaganda rusă. Miza ar fi aceeaşi – alegerile parlamentare, iar prima şedinţă în plen a legislativului de la Chişinău pare să fi demonstrat că toate partidele din parlament sunt deja în mod serios preocupate de campania pentru viitorul scrutin.