Ca și multe alte țări ale lumii, Republica Moldova se confruntă în aceste zile cu scăderea interesului public pentru vaccinarea anti-COVID-19, venită tocmai când noua tulpină, Delta, ridică spectrul accelerării pandemiei, la începutul toamnei. Experții cred – din nou, ca și în multe alte țări - că în condițiile în care guvernul nu va putea face vaccinarea obligatorie, ar putea fi inevitabil nevoit să impună restricții.
Your browser doesn’t support HTML5
La exact cinci luni de la demararea campaniei de imunizare împotriva Covid, în Republica Moldova au fost vaccinate, cu ambele doze, 15 la sută din persoanele adulte. Mult prea puţine pentru a atinge o imunitate colectivă până în luna noiembrie, obiectiv anunțat anterior, a declarat secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu în prima sa apariție publică de la numirea în funcție în guvernul proaspăt investit de la Chişinău.
99 la sută din persoanele spitalizate în formă gravă nu sunt vaccinate...
Funcționara a deplâns lentoarea campaniei de vaccinare, mai ales în raioanele Cahul, Vulcănești, Soroca şi Edineț, trecute sub cod roşu de alertă epidemiologice. Svetlana Nicolăescu a mai spus că îngrijorează foarte mult şi faptul că în sistemul educaţional, în prag de an şcolar, sunt imunizaţi sub 30 la sută dintre angajaţi. Noua secretară de stat a subliniat că numărul de noi infectări şi de decese este în creştere continuă, iar 99 la sută din persoanele spitalizate în formă gravă în terapie intensivă nu sunt vaccinate.
„Suntem într-un risc eminent de a înregistra cazuri într-un număr înalt. Moldova a trecut săptămâna trecută sub cod portocaliu, ceea ce înseamnă că este nevoie de noi măsuri, iar măsura cheie este vaccinarea.”
Svetlana Nicolăescu a precizat că în curând ar putea fi impuse noi restricţii sanitare, dar nu a oferit prea multe detalii despre intențiile noului executiv, care şi-a declarat drept prioritate imediată să gestioneze mai eficient criza pandemică, inclusiv să impulsioneze campania de imunizare. Funcționara a lăsat să se înțeleagă doar că cel puţin deocamdată nu se iau în calcul măsuri mai îndrăznețe, recomandate de experţi şi folosite pe larg în alte state, cum ar fi obligarea anumitor categorii de angajați să se imunizeze sau introducerea aşa numitor permise sanitare.
### Vezi și... ### Igor Boțan: „Este important ca interesele și viziunile personale să fie armonizate cu interesul comun”Experta în sănătate Ala Tocarciuc se declară însă convinsă că fără acţiuni mai radicale, în special de ordin juridic, ce ar face obligatorie vaccinarea pentru anumite persoane, campania de imunizare nu va lua turaţii:
„În primul rând vaccinul anti-Covid, care cred că va deveni anual, trebuie introdus în programul naţional de imunizare, care să prevadă pentru ce categorii de populaţie el este obligatoriu.
Astfel angajatorii vor putea să fie motivaţi să stipuleze obligativitatea acestui vaccin în contractele de muncă, documente care se semnează benevol şi bilateral de ambele părţi. Cu astfel de măsuri concrete, juridice se poate stimula acest proces în rândul angajaţilor în câmpul muncii. Trebuie să ţinem cont că avem mulţi oameni care nu lucrează deloc, nu sunt angajaţi oficial sau sunt zilieri. Pentru ei nu ai instrumente juridice să-i aduci la cabinetul de vaccinare. Pentru aceste categorii, trebuie de gândit alte măsuri. Doar comunicările că în terapie intensivă stau persoane care nu sunt vaccinate nu ajută. Ţările democrate au mers pe alt model de restricţii.
S-a încercat prin motivarea cu vacanțele, dar la noi nu a lucrat...Ala Tocarciuc
Nu au impus obligativitatea pentru angajaţi, dar au impus restricţii de acces, au introdus criteriu de eligibilitate, pașaportul sanitar, adică au limitat accesul. Asta lucrează acolo pentru că oamenii merg la localuri, vor să aibă acces peste tot, dar la noi foarte mulţi oameni nu merg nicăieri şi atunci pe ei nicidecum nu poţi să-i motivezi cu accesul. S-a încercat prin motivarea cu vacanțele, dar la noi nu a lucrat.”
Experta Ala Tocarciuc mai precizează că în lipsa unei înțelegeri foarte clare a motivelor care îi descurajează pe oameni să se imunizeze, noul Guvern va identifica cu greu mecanisme ce i-ar putea motiva să o facă, mai ales că diversele campanii de dezinformare circulă mai rapid şi mai facil decât argumentele în favoarea imunizării cu care operează autorităţile.