Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Este important ca interesele și viziunile personale să fie armonizate cu interesul comun”


Protest față de „hărțuirea și discriminarea” celor nevaccinați, Chișinău, 3 august 2021
Protest față de „hărțuirea și discriminarea” celor nevaccinați, Chișinău, 3 august 2021

Cât de oportune sunt și ce șanse ar avea intențiile anunțate de formațiunile politice din noul Parlament de a introduce anumite modificări în Constituție? Un dialog cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan.

Un punct de vedere de Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cât de justificat este protestul celor care spun că ar fi obligați să se vaccineze împotriva COVID în condițiile în care ei aleg să se prezinte în acele locuri unde se cere pașaport sanitar sau nu, de exemplu, la aeroport, la un concert sau la un meci de fotbal?

Orice protest este mai mult sau mai puțin justificat, dacă este pașnic...


Igor Boțan: „Într-o societate democratică, orice protest este mai mult sau mai puțin justificat, dacă este pașnic. Totuși, cei care protestează trebuie să vină cu argumente și să asculte contraargumentele, iar dacă contraargumentele sunt mai puternice decât argumentele celor care protestează să se conformeze. Este o regulă care trebuie acceptată de noi, toți cetățenii unei societăți care pretinde să fie democrată.”

Europa Liberă: Unora li s-a părut că protestatarii au fost împinși din spate tocmai acum când se instalează noul guvern.

Igor Boțan: „Nu putem ști dacă au fost împinși din spate, dar, privind conferințele de presă care au fost organizate ulterior, este vorba, dacă nu greșesc, de organizația Juriștii Ortodocși, care au ieșit într-o conferință de presă tocmai pentru a se contrapune Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. Deci, timp de un an de zile după declanșarea acestei pandemii, am văzut o evoluție în viziunea Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova și acest lucru este îmbucurător. Iată că printre juriștii ortodocși sunt oameni care deja contestă nu modul în care autoritățile din Republica Moldova combat această pandemie, ci însăși poziția Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova și dacă ajungem în spațiul legal, atunci trebuie să spunem niște lucruri foarte importante.”

Europa Liberă: Un jurist care se declară ortodox va fi punând în balanță legea pe care a învățat-o la facultate și a practicat-o din ipostaza de avocat, judecător și credința lui ortodoxă, pe care o interpretează la propria voință?

Igor Boțan: „Aici trebuie să menționăm că juriștii ortodocși au dreptatea lor atunci când invocă argumentul că în Republica Moldova și în orice societate democratică vaccinarea trebuie să fie benevolă. Este adevărat, dar trebuie să luăm în considerare punctul de vedere al ombudsmanului, exprimat acum două săptămâni și care a spus foarte clar: „Este dreptul cetățeanului de a decide să se vaccineze sau nu, dar, în același timp, cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că e nevoie de o solidaritate socială și dacă autoritățile insistă pe vaccinarea cetățenilor, pornind de la principiile sănătății publice, atunci este foarte important ca cetățenii să se conformeze. Pentru ca această conformare să aibă loc, autoritățile trebuie să elaboreze acte normative care să fie obligatorii și aici, bănuiesc eu, juriștilor ortodocși le scapă decizia pe care a adoptat-o CEDO în luna aprilie, dacă nu greșesc, atunci când au fost sesizați de o familie din Republica Cehă, care s-a adresat la CEDO pe motiv că în această țară copiii familiei respective nu au fost înscriși la grădiniță. Și CEDO a dat o decizie în care a explicat că acolo unde există pericol pentru sănătatea publică, vaccinarea obligatorie este un bun care trebuie acceptat. Deci, dacă punem toate aceste lucruri împreună, în Republica Moldova autoritățile, pe lângă faptul că îndeamnă cetățenii să se vaccineze, pornind de la necesitatea asigurării sănătății publice, ar trebui să elaboreze și acte normative, mai cu seamă că au la îndemână și punctul de vedere al ombudsmanului țării, dar și jurisprudența CEDO. Soluția fericită, din punctul meu de vedere, ar fi ca autoritățile, pe lângă faptul că îndeamnă diferite categorii de cetățeni să se vaccineze, îi încurajează prin tot felul de metode, trebuie să elaboreze și să publice acte normative pe înțelesul tuturor și să servească drept temei pentru ca procesul de vaccinare și de acumulare a imunizării colective să se instaureze în țara noastră.”

Europa Liberă: Dle Boțan, mi se părea că această discuție, abordarea de principiu a acestui subiect a fost consumată atunci când era vorba despre vaccinarea copiilor împotriva rujeolei și tocmai nefiind admiși copiii nevaccinați în instituțiile de învățământ preșcolar sau școlar, societatea a depășit această dilemă, acum de ce se întoarce din nou la acest subiect, mai ales înainte de a proceda guvernul la activitățile ordinare?

Igor Boțan: „Probabil, răspunsul este la suprafață. Am avut o perioadă când așa-numiții „disidenți anti-COVID-19” au avut la îndemână tot instrumentariul propagandistic pentru a discredita procesul de vaccinare și în discuția noastră am menționat poziția pe care a luat-o Biserica Ortodoxă din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Adică, juriștii sunt mai catolici decât papa, convențional vorbind?

Biserica Ortodoxă de la Moscova a fost cea care a dat tonul...

Igor Boțan: „Este adevărat, numai că trebuie să luăm în considerare faptul că Biserica Ortodoxă de la Moscova a fost cea care a dat tonul. Dacă anul trecut vaccinarea era un păcat, deja anul curent vaccinarea este o virtute, iar nevaccinarea...”

Europa Liberă: Vaccinarea cu Sputnik, pardon, și nu cu oricare...

Igor Boțan: „Noi vorbim de principiu, înțeleg umorul Dvs., iar purtătorii de cuvânt ai Bisericii Ortodoxe Ruse spun că nevaccinarea, adică evitarea vaccinării este un mare păcat, de aceea Biserica Ortodoxă din Republica Moldova mai degrabă se conformează și am văzut atitudini foarte pertinente din partea înalților ierarhi care spun că medicii sunt specialiști, ei înțeleg foarte bine, ei sunt responsabili și e mai bine să-i ascultăm și să ne conformăm.”

Europa Liberă: Apropo de medici, eu, dacă aș fi medic, i-aș întreba pe juriștii ortodocși: „Adică, voi nu vreți să vă vaccinați, dar revendicați condiții de îngrijire medicală”? Or, spitalele sufocate, și am văzut asta, din cauza COVID-ului, nu vor putea presta servicii pentru acești juriști ortodocși atunci când ei vor veni cu niște maladii „ordinare”.

Igor Boțan: „Aveți dreptate și astfel de argumente ar fi foarte pertinente, la locul lor. Totuși, trebuie să recunoaștem că atâta timp cât juriștii ortodocși protestează de o manieră pașnică, evenimentele pe care le organizează au și impact pozitiv, pentru că chiar discuția noastră este un lucru de lămurire pentru cetățeni, și anume cât de importante sunt drepturile garantate de Constituție, de toate documentele internaționale și cum punem în valoare interesul personal și interesul colectiv, cum, atunci când avem o stare de pandemie, este important ca interesele noastre și viziunile noastre personale să fie armonizate cu interesul comun pentru protejarea sănătății publice. Și e un semnal pentru autorități ca să intervină, având la bază punctul de vedere al ombudsmanului, jurisprudența CEDO și Constituția Republicii Moldova pentru a emite acte normative obligatorii, dar și convingătoare pentru cetățeni, căci este vorba de un bun pentru toată societatea per ansamblu.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG