În perspectiva sărbătorii naționale a Republicii Moldova, mai mulți politicieni anunță concerte grandioase, cu artiști locali și din străinătate. La Bălți, de exemplu, în ziua de 27 august va cânta Sofia Rotaru din Federația Rusă, anunță pe o rețea de socializare primarul orașului, Renato Usatîi. Guvernul de la Chișinău nu a aprobat încă programul festivităților de Ziua Independenței Republicii Moldova, o agendă a zilei urmând să fie anunțată în următoarele zile. Ce sărbătoare și-ar dori oamenii?
Your browser doesn’t support HTML5
Văzută prin ochii interlocutorilor mei, Ziua Independenței Republicii Moldova este mai mult o sărbătoare a demnitarilor care monopolizează discursul public cu declarații triumfaliste. Anonimi pentru autorități dar cunoscuți în localitățile lor, sunt cetățeni moldoveni a căror implicare a adus schimbări la nivel de comunitate și în domenii precum educație, medicină și viața socială, ei ar trebui să iasă în față, este de părere Anatol Răcilă, actor la Teatrul Național din Bălți. El constată că incertitudinea politică zădărnicește bunăstarea oamenilor simpli:
„Noi ca să sărbătorim, noi trebuie să fim independenți, dar dacă presupunem că suntem independenți, eu nu i-aș pune la tribună pe aceștia care ne conduc. Ca să amăgești omul, ce trebuie să faci - război, construcție și concert. Eu nu știu dacă mai este nevoie de ceva. Suntem la nivelul când batem toaca și nimeni n-aude. Lumea așteaptă acele 100 de milioane de la Uniunea Europeană, dar ei votează mixtul, parcă nici nu aud. Nu mă bucură cu nimic independența asta. Îmi pare că de când suntem independenți, e tot mai rău și mai rău.”
Anatol Răcilă recunoaște că l-ar pune în dificultate schițarea unui scenariu pentru Ziua Independenței Moldovei, este sigur însă că nu-și mai au locul în agendă politicienii care au tot vorbit despre prosperitate.
Sociologul Petru Negură remarcă similitudinea manifestațiilor de 27 august, fie că se petrec în capitală sau în provincie. El crede că nu există o invitație la participare reală adresată cetățenilor, este absentă ideea de construire a unui comunități în jurul acestei sărbători:
„Mie mi se pare că niște sărbători naționale ar avea misiunea de a coagula comunitatea, de a stimula comunicarea asta dintre oameni. După mine, sărbătorile constau în manifestarea de sociabilitate, de comunitate. Pentru că, de obicei, sărbătorile acestea sunt uzurpate de politicieni, deci ei vin și își fac imagine, își fac acolo prezență, îndeplinesc toate ritualurile socio-politice pe care le fac de 25 de ani și dincolo de asta, oamenii nu au ce să participe.”
Directorul Teatrului Republican din Cahul, Gheorghe Mîndru, spune că spiritul de sărbătoare se pierde printre lozinci perimate. Totuși, zice el, n-ar renunța la ideea de a promova nevoia unei coeziuni sociale și unități naționale, doar că prin reușitele moldoveni din țară sau de peste hotare:
„Noi știm doar să declarăm patriotismul, am văzut că la nivel de declarații nu ne întrece nimeni, dar anume la încrederea în sine, a independenței noastre, iată aici este o restanță. Cu parade, mitinguri, eu cred că aici nu ar fi binevenită șablonizarea. Parcă toată lumea iese că s-a dat ordin, parcă lipsește un entuziasm de sărbătoare, un interes. Totuși parcă nu se simte că suntem independenți, întotdeauna parcă suntem dependenți geopolitic.”
Regizorul Gheorghe Mîndru susține că cei mai mulți cetățeni nu sunt mulțumiți de cum arată Moldova la 26 de ani de independență, de asta, ziua de 27 august le aduce mai degrabă regrete pentru că politicienii le-au dat suficiente motive și Moldova rămâne a fi cea mai săracă țară din Europa, cunoscută pentru jaful din sistemul bancar și nivelul înalt al corupției.